Minimum vitaal inkomen in Spanje een feit

door admin
Minimum vitaal inkomen in Spanje een feit

De Spaanse regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos zien de invoering van dit basisinkomen als een mijlpaal van hun coalitieregering. Het betekent volgens hen eveneens een extra maatregel in het sociale vangnet dat de regering sinds het uitbreken van de coronacrisis aan het opbouwen is. Vrijdag werden de maatregelen gepubliceerd in het staatsblad BOE.

Het minimum vitaal inkomen bedraagt 462 euro per maand voor een volwassene die alleen woont. Dit bedrag wordt hoger op basis van een aantal variabelen (aantal volwassen personen en kinderen in het betreffende huishouden) tot een maximumbedrag van 1015 euro. Deze bedragen kunnen worden aangevuld door bijstandsuitkeringen van de autonome gemeenschappen waarin men woont.

De Sociale Zekerheidsdienst Seguridad Social wordt belast met het uitvoeren en betalen van het minimuminkomen, waarvan de totale kosten worden geraamd op 3 miljard euro. In circa 500.000 huishoudens die aanspraak kunnen maken op het basisinkomen leven kinderen en daardoor gelooft de regering dat deze maatregel ook zal bijdragen aan het oplossen van de hoge kinderarmoede in Spanje. 

Wie aanspraak wil maken op het basisinkomen kan het aanvragen bij het kantoor van de Seguridad Social in zijn gemeente. Belangrijk is dat het basisinkomen compatibel is met andere inkomsten, ook die uit werk. Iemand die heel weinig verdient of alleen maar tijdelijke banen heeft, kan zo toch een acceptabel en constant minimumloon bereiken. 

Dit vind je misschien ook leuk