Zwembaden in heel Spanje vanaf 1 juni open, ook die in fase 1

door admin
Zwembaden in heel Spanje vanaf 1 juni open, ook die in fase 1

Wellicht verrassend is het dat ook zwembaden in Spaanse provincies die zich nog in fase 1 van het exitplan van de Spaanse regering bevinden, vanaf morgen open mogen voor publiek. De mededeling van gisteren in de officiële Staatscourant BOE beschrijft de maatregelen die gemeentes en zwembadeigenaren dienen te nemen om hun zwembaden te mogen openen.

Maatregelen en eisen voor openen zwembaden Spanje

Vooraf dient de toegang gereserveerd te worden. Ook dienen zwembaden de maximale capaciteit terug te brengen tot 30 procent om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor moeten gemeentes of zwembadeigenaren een systeem implementeren waarbij de actuele capaciteit van zwembaden wordt gecontroleerd. Uiteraard dienen voldoende hygiënemaatregelen genomen te worden zoals het kunnen ontsmetten van handen en oppervlaktes die veel worden aangeraakt.

Gebruik van het zwembad is alleen toegestaan voor sportieve en recreatieve doeleinden voor individuen of met maximaal twee personen zolang er geen onderling fysiek contact is en de afstand van 2 meter gerespecteerd blijft. Om hiervoor te zorgen kunnen zwembaden bijvoorbeeld worden verdeeld door middel van wedstrijdlijnen en dienen er duidelijke instructies te komen zodat mensen weten waar in en uit het zwembad te gaan.

Twijfelachtig om zwembaden te openen

Het openen van zwembaden was lang onzeker omdat nog maar kort geleden een deskundig onderzoek is gedaan naar of en hoe het virus kan overleven in zwembadwater. Met de juiste verhouding chloor zou het virus nauwelijks tot niet kunnen overleven. Het probleem is echter dat door menselijk gebruik en het effect van de zon door de hele dag heen de verhouding tussen het chloor en het water nog weleens kan variëren. Dit zorgt ervoor dat men er niet zomaar vanuit kan gaan dat chloorwater het COVID-19-virus elimineert. 

In het bericht in de BOE werden ook de maatregelen en versoepelingen beschreven die vanaf zullen gelden voor de eerste vier Spaanse eilanden – La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera – die morgen overgaan naar fase 3.

Dit vind je misschien ook leuk