Spanje breidt de capaciteit van stranden uit

door admin
Spanje breidt de capaciteit van stranden uit

Zodoende werd op dinsdag 26 mei een rectificatie doorgevoerd in de verordening SND/455/2020 waarmee de eis werd geschrapt om een strook van minimaal zes meter vanaf de kust bij vloed van de beschikbare ruimte voor badgasten over te houden. Nog steeds moet er per strandbezoeker vier vierkante meter ruimte beschikbaar zijn, alleen is de totale beschikbare ruimte nu een stuk groter. 

De ICTE had dit met name verzocht omdat het verminderen van de toegankelijke ruimte op de stranden met die strook van zes meter ervoor zou zorgen dat vooral de stranden in het noorden van Spanje geen ruimte voor badgasten meer over zouden houden vanwege het daar veel grotere verschil tussen eb en vloed dan in de Middellandse Zee. Bij vloed zijn veel stranden in Noordwest-Spanje vrijwel volledig verdwenen. Dat zou tot gevolg hebben dat er niemand op het strand zou mogen liggen op basis van de toen gestelde veiligheidsnormen.

Gratis toegang tot stranden

In de verordening is gesteld dat de gemeentes van de Spaanse kustplaatsen verantwoordelijk zullen zijn voor de capaciteit op hun stranden. Toegang tot de stranden moet echter altijd gratis blijven. Wel kunnen er tijdslimieten worden gesteld aan de strandbezoeken, zodat zoveel mogelijk mensen van het strand kunnen genieten onder veilige omstandigheden. Handdoekje aan handdoekje liggen is er voorlopig niet meer bij.

Dit vind je misschien ook leuk