Duizenden industriële bedrijven gesloten in Spanje in twee jaar tijd

door admin
Duizenden industriële bedrijven gesloten in Spanje in twee jaar tijd

In die tijd hebben in ruim 6.400 industriële bedrijven, dat is 6% van de hele Spaanse industriële sector, het hoofd niet boven water kunnen houden. Dat blijkt uit gegevens van de Seguridad Social. Voor veel van deze bedrijven heeft de coronacrisis de definitieve doorslag tot sluiting gegeven. 

Desastreuze gevolgen voor werkgelegenheid

Alleen al in de maanden maart en april gingen in Spanje meer dan 4.500 bedrijven dicht. In het laatste tien jaar waren dit er 14.500, wat duidt op een opmerkelijke negatieve trend binnen de industrialisatie. De industriële tak van vakbond CCOO is van mening dat het ontbreken van een nationaal industrieel beleid voor de middellange en lange termijn desastreuze gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. In Spanje maakte de industriële productie in 2018 12,6% uit van het bruto binnenlands product, terwijl het Europees gemiddelde in dat jaar 14,5% was. De sector is volgens de CCOO dan ook niet bestand tegen een omvangrijke crisis zoals de coronapandemie. 

Het gaat met name om de kleine bedrijven met tussen de 6 en 50 werknemers die het hoofd niet boven water hebben kunnen houden, veelal door buitenlandse, en dan met name Aziatische, concurrentie. Maar ook 32 grote bedrijven met meer dan 50 werknemers sloten sinds 2011 hun deuren. Vakbonden en bedrijven uit de industriële sector kaarten al jarenlang het ontbreken van een nationaal industrieel beleid aan. Zij verwijten de politieke partijen dat ze alleen aandacht voor de sector hebben als er bij verkiezingen stemmen gewonnen moeten worden. 

20 keer zoveel nieuwe bedrijven in de bouwsector

De toekomst voor de industriële sector ziet er dan ook niet heel positief uit. De sluiting van steeds meer bedrijven, gemiddeld dagelijks vier, maakt van Spanje op mondiaal niveau een onbelangrijke speler. Vorig jaar maakte het land maar 1,3% van de wereldwijde industriële sector uit. Voor ieder nieuw bedrijf dat in 2019 in Spanje van start ging in de industrie, kwamen er 20 bij in de bouw. 

Inmiddels zijn zeven werkgeversorganisaties gestart met een platform om hun stem te laten horen en op te komen voor de belangen van deze sector. Daarbij stellen zij maatregelen voor die hun concurrentiepositie op mondiaal niveau moet versterken. In de afgelopen jaren hebben zij de Spaanse regering meermaals verzocht om onzekerheden zoals dreiging met belastingverhoging weg te nemen. Nu hopen zij op de medewerking van de overheid om een bijdrage te kunnen leveren aan het economisch herstel van Spanje.  

Dit vind je misschien ook leuk