Ruim half miljoen zelfstandigen in Spanje nog steeds niet aan de slag

door admin
Ruim half miljoen zelfstandigen in Spanje nog steeds niet aan de slag

Ruim acht van de tien ondernemingen in Spanje is (weer) open, nu Spanje stap voor stap de veiligheidsvoorschriften versoepelt. Slecht 22% van de ondernemingen hoefde de deuren sinds het uitroepen van de noodtoestand helemaal niet te sluiten. Toch is het voor 18% van de Spaanse zelfstandigen nog steeds niet mogelijk de werkzaamheden te hervatten. Dat komt neer op 550.000 zelfstandigen.

Horeca

Het overgrote deel van de commerciële bedrijven kan weer min of meer normaal functioneren, zolang ze de veiligheidsvoorschriften, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, in acht nemen. Voor veel horecazaken blijkt dat lastig te zijn. Vaak mogen ze alleen mensen op het terras ontvangen of maar een derde van het normale aantal gasten binnenlaten. Dat de versoepeling van de maateregelen per regio verschilt, maakt het extra lastig voor de horeca zich steeds opnieuw aan te passen aan de nieuwe regels. Hierdoor is pas een derde van de horecazaken geopend.

Cultuursector

Zelfstandigen die werkzaam zijn in cultuur, vrijetijdsbesteding of educatie blijken nog zwaarder getroffen te zijn door de gedwongen sluiting. Veel van hen zijn afhankelijk van het zomer- en festivalseizoen, dat al voor een groot deel in het water is gevallen. Of er van dit seizoen nog iets te redden is, is nog onduidelijk.

Lange herstelperiode

Vooral zelfstandigen die nog steeds geen idee hebben wanneer en op welke manier ze weer kunnen beginnen, staat nog een moeilijke tijd te wachten. Het duurt nog zeker twee jaar om de economie, die in drie maanden tijd is ingestort, weer te herstellen, aldus de Vereniging voor Zelfstandige Ondernemers ATA. 

Verlenging overheidssteun nodig

Samen met de Vakbond voor Zelfstandigen UPTA heeft de Vereniging voor Zelfstandige Ondernemers ATA een verzoek ingediend bij de overheid om de steun aan zelfstandigen tot eind december te verlengen en een belastingverlichting in te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk