Vuurbal gespot over zuidoostelijke provincies van Spanje

door admin
Vuurbal gespot over zuidoostelijke provincies van Spanje

Een paar keer per jaar is dit een verschijnsel dat over de hele wereld voor kan komen. Zo was ook afgelopen zondagavond om 22.29 uur een lichtgevende bal te zien in het zuidoosten van Spanje. Verschillende mensen filmden deze bijzondere gewaarwording en deelden hun waarnemingen op sociale media.

Samenwerking Spaanse observatoria

Gisteren werd het langskomen van de vuurbal gedeeld vanuit het het Calar Alto observatorium in Gérgal (Almería). Het Calar Alto observatorium is onderdeel van het SMART-project dat onder leiding staat van professor José María Madiedo van het astrofysische instituut in Andalusië (IAA-CSIC). Binnen dit project observeren diverse stations in Spanje de ruimte sinds september 2010. Naast het observatorium in Almería werken binnen dit project nog andere observatoria samen waaronder La Sagra en Sierra Nevada in Granada en in Sevilla.

Brokstuk verbrandt in de atmosfeer

Professor Madiedo analyseerde de vuurbal en uit zijn observaties bleek dat deze vuurbal is ontstaan als gevolg van een inslag van een deel van een asteroïde die is verbrand toen hij terechtkwam in de atmosfeer van de Aarde. Met een snelheid van 100.000 kilometer per uur vloog het brokstuk uit de ruimte boven de kust van zuidoost-Spanje.

Van Jaén naar Almería

De eerste plek waar de lichtgevende bal waargenomen kon worden was in het noordwestelijke deel van de provincie Jaén. De vuurbal vloog over Granada en eindigde op een hoogte van 57 kilometer over de Middellandse Zee, vlak voor de westelijke kustlijn van Almería. In veel gevallen landen de brokstukken vanuit de ruimte in de zee, in enkele gevallen komt het voor dat deze inslaan in de Aarde.

Dit vind je misschien ook leuk