Zes coronabesmettingen in vluchtelingenopvang Spanje

door admin
Zes coronabesmettingen in vluchtelingenopvang Spanje

Vorige week is een groep van zes immigranten in Almeria het land binnengekomen. Drie dagen daarna zijn ze doorgestuurd naar een opvang in Soria, in de regio Castillië en León. 

Voorzorgsmaatregelen getroffen

Volgens de immigratiedienst vertoonde bij vertrek vanuit Almeria geen van de vluchtelingen ziekteverschijnselen en zijn tijdens het vervoer de veiligheidsvoorschriften nageleefd. Zowel de bestuurder van het busje, als de twee begeleiders droegen beschermende kleding en hielden voldoende afstand. De vluchtelingen droegen een mondkapje en hadden hun handen ontsmet. Bij aankomst in Soria kregen ze te horen dat ze twee weken op hun kamer moesten blijven en badkamer en toilet niet mochten delen met de andere mensen die al in het appartement bleken te wonen.

Zes besmettingen

Al snel kreeg een van hen ziekteverschijnselen en werd corona vastgesteld. Na contactonderzoek en testen bleken vier van de nieuw aangekomen vluchtelingen besmet te zijn, één persoon die al in het appartement woonde en één vrijwilliger.

Kritiek op gang van zaken

De deelregering van Castillië en León heeft kritiek geuit op de Spaanse immigratiedienst over de gang van zaken. In een open brief aan het ministerie van Integratie, Migratie en Sociale Zekerheid stelt de vicevoorzitter dat immigranten direct bij aankomst twee weken in quarantaine moeten en op corona getest moeten worden voor ze naar andere provincies reizen. ‘We zijn bereid om iedereen die dat nodig heeft op te vangen, maar het is op zijn minst vreemd te noemen dat we enerzijds een streng binnenlands reisbeleid hanteren (met alleen noodzakelijk verkeer tussen provincies) en anderzijds vreemdelingen door het land laten reizen zonder enige gezondheidscontrole vooraf’, aldus de woordvoerder.

Protocol

Het ministerie van Volksgezondheid raadt af om mensen zonder ziekteverschijnselen te testen op corona. Volgens het ministerie was de verplaatsing van deze groep mensen van de ene naar de andere provincie in dit geval geoorloofd en noodzakelijk. Wel erkent ze dat het quarantaine-protocol niet correct is opgevolgd. Binnenkort vervalt de verplichting voor buitenlanders om bij aankomst twee weken in quarantaine te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Integratie, Migratie en Sociale Zekerheid hebben nog niet besloten of die verplichting wel, en zo ja op welke manier, voor vluchtelingen gehandhaafd blijft.

Overvolle opvang

De vluchtelingen in Soria konden wegen plaatsgebrek niet apart van andere bewoners in quarantaine gezet worden. Ook op de Canarische Eilanden kampt men met ruimtegebrek. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn daar 1245 vluchtelingen aangekomen. Noodgedwongen worden ze in sportcomplexen opgevangen.

Dit vind je misschien ook leuk