Rioolwatermonsters tonen 96 procent daling aan van verspreiding virus Valencia

door admin
Rioolwatermonsters tonen 96 procent daling aan van verspreiding virus Valencia

De proeven werden op 12 mei en 30 mei genomen op 20 verschillende punten verspreid door de regio, waaronder de plaatsen Sagunto en Gandia in de provincie Valencia, Javea en Calpe in Alicante en Morella en Oropesa in Castellón. 

De onderzoeksmethode van het Gamaser laboratorium werd gevalideerd door het Spaanse Instituut van Voedselagrochemie en Technologie (IATA) en de Hoge Raad van Wetenschappelijk Onderzoek CSIC. Het staat de detectering toe van genetisch materiaal van het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt in elke liter rioolwater. Volgens directeur Eugenio Calabuig van Global Ominum, eigenaar van het Gamaser laboratorium zegt dat men op basis van deze techniek kan waarschuwen over mogelijke nieuwe uitbraken en deze kan helpen te controleren op het niveau van woonbuurten.

Het viraal genetisch viraal materiaal kan in het menselijk lichaam aanwezig blijven, ook in de ontlasting en urinewegen tot 20 dagen na de besmetting. Ook wanneer de patiënt geen symptomen heeft. ‘Het vroege waarschuwingssysteem kan autoriteiten waarschuwen om in actie te komen in gebieden waar een verhoogde hoeveelheid genetisch viraal materiaal in het rioolwater wordt gedetecteerd. ‘Er kan opgetreden worden voordat de symptomen ontstaan’.

De onderzoeksmethode is al naar Andalusië geëxporteerd en naar het noorden van Spanje. De organisatie hoopt dat ook Madrid en Barcelona het gaan implementeren.

Dit vind je misschien ook leuk