Spaans parlement keurt zesde en laatste verlenging noodtoestand goed

door admin
Spaans parlement keurt zesde en laatste verlenging noodtoestand goed

Die noodtoestand is tot 21 juni van kracht. Dat is dan gelijk de datum vanaf wanneer Spanjaarden zich weer vrij door het land kunnen bewegen en de nieuwe normaliteit na covid-19 is teruggekeerd. Het debat over deze verlenging duurde zes uur en leek wat argumentatie betreft veel op eerdere sessies al was de toon van de oppositiepartijen minder scherp, hoewel Pablo Casado van de PP en Santiago Abascal van Vox wel hun absolute tegenstand tegen de verlenging niet onder stoelen of banken staken. 

Economische transformatie richting duurzamer model

Premier Sánchez maakte meteen van de gelegenheid gebruik om steun te vragen van het parlement met het doel om ‘een transformatie van de economie te faciliteren richting een duurzamer model’ om de ravage veroorzaakt door het coronavirus in het land te herstellen. In dit verband zal de ministerraad volgende week een koninklijk besluit goedkeuren met daarin alle maatregelen en normen op gezondheidstechnisch en economisch vlak om uit de crisis te komen in nauwe samenwerking met alle autonome Spaanse regio’s, tot er een vaccin tegen de ziekte op de markt is. 

‘We zijn het dieptepunt van de pandemie te boven gekomen’, zo begon Sánchez zijn interventie. Hij wees nog op het feit dat niemand in de wereld voorbereid was op een dergelijke noodtoestand in de zorg, waarmee hij de genomen besluiten als essentieel rechtvaardigde, zowel op het slechtste moment van de pandemie toen op sommige dagen 950 mensen stierven als nu met al twee dagen op rij geen enkel officieel gemeld sterfgeval als gevolg van corona.

Dit vind je misschien ook leuk