Experts voorspellen warmere zomer met meer tropische nachten in Spanje

door admin
Experts voorspellen warmere zomer met meer tropische nachten in Spanje

Op dit moment registreren meteorologen belangrijke positieve afwijkingen zowel in de temperatuur van het oppervlaktewater als dieper in de zee. Dit lijkt volgens weerssite ElTiempo.es een steeds normaler beeld te worden in zeeën en oceanen wereldwijd, maar de Middellandse Zee voert de afgelopen tien jaar wel de boventoon in deze trend.

Warmer zeewater heeft zonder twijfel een effect op het waterdampgehalte in de lucht en daarmee op de hoeveelheid neerslag tussen nu en de herfst. De Middellandse Zee warmt in zijn geheel nog verder op tijdens de warmste maanden en zal vanaf het midden van de zomer tot het begin van de herfst de hoogste temperaturen registreren.

Hoe hoger de watertemperatuur is vanaf het oppervlak tot 20 tot 30 meter daaronder, hoe meer energie er ook vrijkomt voor hevige onweersbuien, zoals ook afgelopen zomer is gebleken.

Eind mei was het zeewater volgens NOAA al 2 tot 4 graden boven de gemiddelde temperatuur in de periode die als referentie wordt aangehouden tussen 1982 en 2011. In de westelijke Middellandse Zee zijn de hoogste temperaturen geregistreerd vanaf de Spaanse oostkust tot Sicilië, Corsica en Sardinië.

Ook het zeewater bij Cantabrië, de Portugese kust en de Golf van Cádiz is 2 tot 4 graden warmer dan normaal. Dit zal nog extra bij gaan dragen aan de waterdamp en energie die het zomerweer kan veranderen.

Op basis van deze informatie voorspellen meteorologen dat de zomer van 2020 warmer wordt dan normaal in het grootste deel van Spanje met regelmatig tropische nachten. Een nacht is tropisch als de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden Celcius komt. Dan zijn er nog equatoriale nachten die gelukkig minder vaak voorkomen: het kwik daalt niet onder de 25 graden. 

Dit vind je misschien ook leuk