Prinses van Asturiëprijs voor Spaans zorgpersoneel

door admin
Prinses van Asturiëprijs voor Spaans zorgpersoneel

Naar verwachting zal de officiële uitreiking in oktober in Oviedo plaatsvinden. De Prinses van Asturiëprijs, een prestigieuze internationale prijs, wordt elk jaar uitgereikt door de Prinses van Asturiëstichting. Erepresident van deze stichting is kroonprinses Leonor, dochter van de Spaanse koning Felipe. De prijs kent acht categorieën. Dit jaar gaat de prijs in de categorie Vrede en harmonie  (Concordia) naar het Spaanse personeel in de gezondheidszorg. 

Juryrapport

Het juryrapport benadrukt dat de artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunende medewerkers die de met corona besmette patiënten verzorgden, hun werk in zeer moeilijke omstandigheden moesten doen. Ze streden met een heldhaftige opofferingsgezindheid in de voorhoede en namen daarbij de risico’s voor de eigen gezondheid voor lief, aldus de jury. 

Erkenning

Veel mensen in de zorg zijn blij met de prijs en zien het als erkenning voor hun werk. De voorzitter van de Raad van Medische Verenigingen noemde de prijs een kroon op het applaus dat ze dagelijks van de Spaanse burgers krijgen. Volgens de Raad van Verpleegkundigen is er niemand die deze prijs zo erg verdiend heeft dan het Spaanse zorgpersoneel. De zorgverleners liepen tijdens hun werk enorme risico’s omdat ze constant dicht bij de besmette patiënten waren. Omdat ook veel collega’s overleden zijn, dragen ze de prijs graag op aan iedereen die er nu niet meer is.

Boze reacties

Niet iedereen is blij met de prijs. Onder de hashtag NoQuieroPremiosDeLadrones  (Ik hoef geen prijzen van dieven) roept een aantal zorgverleners op de prijs te weigeren. Deze groep zit niet te wachten op een prijs van het koningshuis. Ze hebben liever meer middelen en personeel om de pandemie het hoofd te bieden. Al vanaf het begin van de corona-uitbraak, klaagden ze over het gebrek aan voldoende middelen om hun werk veilig uit te kunnen voeren. De onzekerheid, de uitputting en het gebrek aan coördinatie hebben de afgelopen maanden hun tol geëist. Ongeveer de helft van het zorgpersoneel vertoont tekenen van PTSS. 

Dit vind je misschien ook leuk