Spanje weigert boete van 290 miljoen voor verlagen rendement op duurzame energie

door admin
Spanje weigert boete van 290 miljoen voor verlagen rendement op duurzame energie

Daarom wordt het land nu geconfronteerd met een rechtszaak in de VS. Vorig jaar juni werd bekend dat Spanje een hoge boete zou moeten betalen aan de Verenigde Staten. In juni 2019 veroordeelde het Internationaal hof voor de beslechting van investeringsgeschillen (CIADI) Spanje tot het betalen van ruim 290,6 miljoen euro voor het verlagen van het rendement op duurzame energiebronnen. De uitspraak was ten gunste van het Amerikaanse bedrijf NextEra Energy dat in 2014 een procedure tegen Spanje startte nadat het rendement werd gewijzigd op de investering van NextEra Energy in twee zonne-energiecentrales in Extremadura.

Spanje moet toch betalen volgens CIADI

Spanje vindt de hoogte van de boete onaanvaardbaar en in strijd met het gemeenschapsrecht. Omdat Spanje niet voldeed aan de eisen om het vonnis nietig te laten verklaren, besloot het CIADI de opschorting van de betaling van de boete op te heffen, zo meldde de Spaanse krant Voz Populí gisteren.

Plan Spaanse regering om investeerders tevreden te stellen

Het wijzigen van het rendement op duurzame energie van Spanje heeft geleid tot een stortvloed aan procedures tegen Spanje. Tot op heden is er geen enkele afgerond omdat Spanje al zijn middelen heeft ingezet om de processen te vertragen. Om nieuwe procedures en zelfs rechtszaken te voorkomen heeft Teresa Ribera, de Minister van Ecologische Transitie, een plan aangekondigd om de rendementen tot 2031 te verzekeren.

El País schreef in november 2019 dat minister Ribera namens Spanje de investeerders probeerde tevreden te stellen met meer geld en stabiliteit. Dit in ruil voor het intrekken van de lopende procedures en rechtszaken. Investeerders werd een rendement van 7,09 procent beloofd voor de periode 2020-2025. Voor de investeerders die al voor de goedgekeurde energiehervormingen in 2013 investeerden, biedt Spanje het huidige rendement van 7,39 procent tot 2031. Hiermee deed Spanje een poging om toch het beloofde rendement te behalen in ruil voor het intrekken van rechtszaken.

Spanje verliest bijna alle procedures

Het geschil met het Amerikaanse NextEra Energy is een van de grootste zaken op het gebied van duurzame energiebronnen waar Spanje in is verwikkeld. In de registers van het CIADI staan meer dan dertig procedures van buitenlandse investeerders tegen Spanje. Tot op heden heeft Spanje ze bijna allemaal verloren en heeft in andere lopende rechtszaken een verzoek gedaan tot nietigverklaring van de vonnissen.

Dit vind je misschien ook leuk