Spanje lijkt niet aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen

door admin
Spanje lijkt niet aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen

Spanje zal het deze zomer met veel minder toeristen moeten doen, schreef El País op donderdag. Niet alleen omdat een deel van de toeristen liever in eigen land blijft, maar ook omdat een aantal Europese landen nog liever niet heeft dat hun inwoners naar Spanje reizen.

Nederland staat reizen naar Spanje waarschijnlijk toe

Zo liet premier Rutte van de week weten dat voor Spanje tot 15 juni nog code oranje geldt, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden toegestaan. De Nederlandse regering laat weten dat als de ontwikkelingen positief blijven, het waarschijnlijk is dat Nederlanders in de periode tussen 15 juni en 5 juli weer naar Spanje mogen reizen. Als er een nieuwe coronagolf komt dan valt een terugkeer onder de verantwoordelijkheid van de vakantieganger.

Duitsland verbiedt vakantie in Spanje vooralsnog

Duitsland is nog een stuk voorzichtiger als het gaat om vakantievieren in Spanje. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, liet deze week weten dat vanaf 15 juni naar 27 Europese landen mag worden gereisd. Spanje en Noorwegen worden echter uitgesloten van deze landen. Hierdoor trekt Spanje dus aan het kortste eind en staat het achteraan in de rij ten opzicht van andere populaire vakantielanden zoals Italië, Griekenland, Portugal en Kroatië.

Heeft Spanje toerisme zelf de das omgedaan?

Duitsland had twee voorwaarden voor het opheffen van het reisverbod naar andere landen. Zo moest er in het vakantieland sprake zijn van een minimaal aantal besmettingen en mocht het land geen quarantaine hebben ingesteld na aankomst. Spanje voldoet in dit opzicht (nog) niet aan de eisen. Exceltur wijst op de fout van Spanje om mensen die naar Spanje komen verplicht twee weken in quarantaine te laten zitten. Dit schrikt vakantiegangers af en zorgt ervoor dat ze een veilige keuze maken voor een land waarin ze niet verplicht twee weken in hun hotelkamer moeten doorbrengen.

Premier Sánchez kondigde medio mei een verplichte thuisquarantaine aan die minstens tot 21 juni van kracht blijft. Hij liet later weten dat met het openen van de grenzen op 1 juli deze maatregel vervalt, maar dit is nog in geen enkel officieel besluit terug te vinden. Het Spaanse toerismebureau in Duitsland laat weten dat Spanje hiermee zichzelf in de vingers heeft gesneden. Het bureau verwacht zelfs dat er deze zomer nauwelijks Duitsers naar Spanje zullen gaan.

Thuisquarantaine zorgt ook voor problemen vanuit Verenigd Koninkrijk

Ook ziet Spanje met weinig optimisme de komst vanuit de andere grootleverancier van toeristen aan Spanje, het Verenigd Koninkrijk, tegemoet. Sinds 8 juni heeft het Verenigd Koninkrijk ook een thuisquarantaine ingesteld voor mensen die aankomen op Brits grondgebied, iets wat ook geldt voor terugkerende vakantiegangers. Deze maatregel wordt pas op 29 juni herzien. De Britse autoriteiten zijn in gesprek over toeristische corridors die het Verenigd Koninkrijk met bepaalde plekken in Spanje en Portugal rechtstreeks zullen verbinden.

Hoewel de landen allemaal tot de Europese Unie behoren, houden ze er allemaal hun eigen weloverwogen maatregelen op na. Iets dat wellicht zeer nadelig kan uitpakken voor het toerisme. Vooralsnog is er een lichtpuntje: de grote hoeveelheid boekingen die Spanje kreeg sinds de mededeling dat de grenzen opengaan. Of dat voldoende is, zal de komende periode moeten uitwijzen.

Dit vind je misschien ook leuk