Nieuwe verdenkingen in corruptiezaak Juan Carlos van Spanje

door admin
Nieuwe verdenkingen in corruptiezaak Juan Carlos van Spanje

Het vermoeden van het Hooggerechtshof in Spanje is dat de voormalige Spaanse koning het aan- en verkopen van woningen gebruikte als dekmantel voor het witwassen van geld. Eerder werd bekend dat het Hooggerechtshof een onderzoek is gestart naar Juan Carlos en zijn rol bij het toekennen van opdrachten aan Spaanse bedrijven voor het AVE a la Meca-project.

Witwaspraktijken in Marokko, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk

Niet alleen de rol van Juan Carlos binnen dit project wordt onderzocht, ook onderzoekt het Hooggerechtshof de uitspraken van een goede vriendin van de voormalig koning van Spanje, Corinna su Sayn-Wittgenstein. Zij vertelde dat hij verschillende percelen en woningen in Marokko, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland op zijn naam had gezet terwijl dit niet zijn eigendom was. Vervolgens verkocht hij deze activa weer wat sterk neigt naar het witwassen van geld.

Juan Carlos zou in 2008 zo’n 100 miljoen dollar aan commissies vanuit Saoedi-Arabië hebben ontvangen voor zijn bijdragen aan de onderhandelingen voor een hogesnelheidslijn in Marokko. Volgens El País werd een deel van dit geld gebruikt om in 2012 twee appartementen in het Zwitsers skigebied Villars-sur-Ollon te kopen en renoveren en een luxueuze woning in Londen. Het restant van het geld werd op een Amerikaanse bankrekening gestort.

Voormalige koning Spanje niet meer onschendbaar

Het Hooggerechtshof probeert nu te achterhalen of een van de aan- en verkopen heeft plaatsgevonden na juni 2014, het jaar waarin Juan Carlos afstand deed van de Spaanse kroon. Sinds dat moment is Juan Carlos volgens artikel 56, lid 3, van de Spaanse grondwet niet meer onschendbaar als koning en kan hij dus worden vervolgd voor illegale praktijken.

Dit vind je misschien ook leuk