Door nieuwe corona-uitbraak deel van Huesca terug naar fase 2

door admin
Door nieuwe corona-uitbraak deel van Huesca terug naar fase 2

In de autonome regio Aragón is in drie gewesten van de provincie Huesca een nieuwe corona-uitbraak vastgesteld. Om die reden heeft minister van Volksgezondheid, Salvador Illa maandag besloten dat deze comarca’s, Bajo Cinca, Cinca Medio en La Litera, terug moeten naar fase 2 van de coronamaatregelen. Dat betekent dat in horecagelegenheden maximaal 50 personen mogen zitten, zwembaden voor een derde bezet mogen zijn en de sociale afstand in acht moet worden genomen.

Onder controle

Salvador Illa verzekerde aan de Spaanse nieuwssite Cadena Ser dat de uitbraak vroegtijdig is ontdekt en nauwgezet in de gaten wordt gehouden. Hij vertrouwt erop dat het terugdraaien naar fase 2 voldoende is. Vandaag zal hij overleggen met de autoriteiten van Aragón over het verdere verloop. Ook zei de minister dat uitbraken in de rest van Spanje onder controle zijn.

Uitbraak bij fruitteelt

Het departement Volksgezondheid van de regio Aragón meldde afgelopen zondag 33 nieuwe besmettingen met het covid-19 virus. Vijfentwintig daarvan kwamen uit de drie genoemde gewesten. Zestien van de nieuwe besmettingen waren te herleiden naar eerder gemelde besmettingen en zes bleken verband te houden met een uitbraak op een tuinbouwbedrijf waar al acht besmettingen bekend waren.

Volgens Francisco Javier Falo van Volksgezondheid is adequaat optreden essentieel om de uitbraak beheersbaar te houden. Hij wees erop dat de situatie niet ernstig is, omdat het vooral om jonge mensen zonder onderliggende ziektes gaat die niet hoeven worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij gaf aan dat de uitbraak te maken had met de oogst en verwerking van fruit, zonder een specifiek tuinbouwbedrijf te noemen. Wel wees hij op het belang werknemers in deze sector te testen. Door meer te testen, kan het aantal meldingen van besmettingen nog oplopen. Op dit moment worden er nog 200 personen getest. 

Advies reizen in regio te beperken

De overheid van Aragón adviseert mensen het reizen van en naar de drie gewesten te beperken, maar kan het niet verbieden. Als er drastischer maatregelen nodig zijn, kunnen we de centrale overheid vragen restricties op te leggen met betrekking tot reizen van en naar dit gebied, zei Sira Repollés, minister van Volksgezondheid van Aragón.

Botellón vermoede besmettingshaard

De Spaanse krant El Español heeft van buurtbewoners gehoord dat de besmette werknemers bij het fruitbedrijf La Espesa werken en dat ze de besmetting hebben opgelopen op een illegale bottelón in Zaidín, waar meer dan 20 jongeren bijeen waren, zonder mondkapjes en zonder afstand te houden. De besmette jongeren willen dat niet bevestigen uit angst hun baan te verliezen.

Dit vind je misschien ook leuk