Vox: ‘Het complot van de gestolen baby’s in Spanje is een verzinsel’

door admin
Vox: 'Het complot van de gestolen baby's in Spanje is een verzinsel'

‘Het complot van de gestolen baby’s in Spanje is een verzinsel.’ Dit was afgelopen dinsdag het standpunt van Vox tijdens een vergadering van het Spaanse parlement. Het wetsvoorstel, dat verder onderzoek naar betrokkenen en het verenigen van slachtoffers met ouders makkelijker moet maken, werd al in 2018 voorgesteld maar werd toen vooruit geschoven in verband met nieuwe verkiezingen in Spanje.

Vox steunt als enige in Spanje wetsvoorstel niet

Alle politieke partijen steunen het wetsvoorstel behalve Vox. De partij van Santiago Abascal is van mening is dat het een verzinsel is van de sociaal-communistische linkerkant. Socialisten hekelen de houding van Vox omdat zij de dictatuur van Franco hiermee volledig ontkennen. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel riep ERC-afgevaardigde Gabriel Rufian op om de rollen van voor- en tegenstanders van Franco even te laten voor wat het is en dat de partijen zich gaan richten op de slachtoffers en hun recht op de waarheid over hun verleden.

Stop met sekteachtige verhalen en complottheorieën

Vox laat weten niet persé tegen de invoering van deze wet te zijn, maar de partij is van mening dat slachtoffers van terroristisch geweld, bijvoorbeeld door ETA, hetzelfde respect verdienen. Vox ontkent niet dat er gehandeld werd in kinderen, maar is overtuigd van het feit dat er geen netwerk achter dit complot zat verscholen. “Het complot is een verzinsel van de linkse partijen met het doel om de geschiedenis anders neer te zetten. We moeten stoppen met sekteachtige verhalen creëren over gelovigen die in kinderen handelden en meer en betere wetten maken tegen kinderhandel,” aldus Vox.

Meerdere Spaanse partijen vonden de uitspraken van Vox beschamend. “Niemand heeft het idee van gestolen kinderen of ouders die al tientallen jaren op zoek zijn naar hun kinderen zomaar verzonnen. Vox kan niet goed omgaan met de erfenis van het Franquisme en hoe deze periode vandaag de dag wordt gezien,” aldus EH Bildu.

Onbekendheid grootste nadeel voor slachtoffers

Het complot van de gestolen baby’s kent tussen de 30.000 en 300.000 slachtoffers. Juist deze grote marge laat zien dat er veel onbekend is over baby’s die tijdens het bewind van Franco werden gestolen uit ziekenhuizen en klinieken. Mikel Legarda, afgevaardigde van de Baskische partij, vertelt: “De pijn van ouders en de slachtoffers wordt verder vergroot doordat zij nauwelijks steun krijgen of terug kunnen vallen op wetten en middelen in hun zoektocht naar hun echte familie. Dat maakt de komst van deze wet extra belangrijk.”

Dit vind je misschien ook leuk