Spaans Hooggerechtshof verbiedt lgbt-vlag op overheidsgebouwen

door admin
Spaans Hooggerechtshof verbiedt lgbt-vlag op overheidsgebouwen

Veel Spaanse gemeenteraden, provinciale en regionale overheden hijsen al jaren op 28 juni, internationale gay pride-dag, de regenboogvlag als steunbetuiging aan de lgbt-gemeenschap. Door een recente uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof echter zijn niet-officiële vlaggen verboden aan de buitenant van overheidsgebouwen. 

Arrest

In het arrest van het hooggerechtshof staat dat het gebruik van niet-officiële vlaggen niet verenigbaar is met het grondwettelijke en wettelijke kader. Een niet-officiële vlag mag niet in de plaats van of naast een officiële vlag hangen, zelfs niet incidenteel. Wettelijk toegestane vlaggen zijn die van Spanje, een stad, provincie of autonome regio.

Deze uitspraak volgt op een hoger beroep tegen een vonnis uit 2016 over het gebruik van de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging van de Canarische Eilanden als regionale vlag van de Canarische Eilanden door de gemeente Santa Cruz de Tenerife.

Met het huidige arrest heeft het hooggerechtshof zich uitgesproken over alle niet-officiële vlaggen op overheidsgebouwen.

Internationale gay pride-dag

Veel lokale en regionale overheden hijsen de regenboogvlag al jaren op 28 juni, zonder te weten dat dit verboden is. In aanloop naar de internationale gay pride-dag wappert hij al in veel Spaanse steden en provincies op de overheidsgebouwen. Sommige overheden zullen het voeren van deze vlag nu gaan heroverwegen. Andere hebben al besloten het verbod te negeren of het op een creatieve manier te omzeilen.

Verbod negeren, opvolgen of omzeilen

De gemeente Sevilla zal dit jaar geen regenboogvlag hijsen. In de gemeente Cádiz wappert de regenboogvlag juist al naast die van Cádiz, Spanje en Andalusië en er wordt zelfde een tweede lgbt-vlag op het plein uitgehangen. Ook op het regeringsgebouw van de regio Catalonië blijft de vlag voorlopig hangen, al weten ze niet of ze daarmee sancties riskeren. 

Mazen in de wet, kwestie van interpretatie

Veel overheidsinstanties zoeken de mazen van de wet op. De uitspraak biedt namelijk ruimte voor interpretatie. Wie vindt dat onder de term ‘officiële vlag’ uitsluitend een ‘aan een mast gehesen vlag die zich op of aan een overheidsgebouw bevindt’ valt, creëert hiermee veel speelruimte voor zichzelf. 

Zo wijzen de gemeenteraden van Barcelona en L’Hospitalet erop dat ze geen vlag uithangen, maar een spandoek met daarop de zes strepen van de lgbt-gemeenschap. De gemeenteraad van Zaragoza zal geen vlag ‘hijsen’, maar uit laten hangen vanaf het balkon en de gemeente van San Sebastian voert geen vlag maar een ‘loper’. Andere hangen de vlag niet óp maar buiten het gebouw. In Madrid zullen de regenboogkleuren geprojecteerd worden.

Ook verschillende deelregeringen omzeilen creatief de term ‘gehesen vlag’. Cantabrië noemt het geen vlag ‘als zodanig’, Navarra noemt het een spandoek met kleuren en een zinspeling en Aragon zegt dat aan het balkon geen vlag, maar een canvas banner met de kleuren van de lgbt-vlag hangt. Deze wordt vergezeld van de tekst: Gelijkheid is een bron van trots.

Gay Pride

Het verschijnsel van de Gay Prides is ontstaan na de Stonewall-rellen die op 28 juni 1969 begonnen toen de politie een inval deed in de homobar Stonewall Inn in New York. Hierbij vocht de homogemeenschap voor het eerst terug tegen de vernederende politieoptredens. Sindsdien wordt 28 juni jaarlijks herdacht door de homogemeenschap en gaat het inmiddels wereldwijd gepaard met grote manifestaties.

Dit vind je misschien ook leuk