Nationale politie Catalonië moet 500 agenten met slechtste cijfers accepteren

door admin
Nationale politie Catalonië moet 500 agenten met slechtste cijfers accepteren

Niet alleen kampt Catalonië met een massale leegloop bij de Spaanse politie, ook zojuist afgestudeerden staan niet te springen om ingezet te worden in deze regio. Dat betekent dat Catalonië het moet doen met 716 nieuwe agenten die onlangs zijn afgestudeerd, waarvan zo’n 500 met de minst goede resultaten en cijfers. Van de 500 studenten die de beste resultaten hebben behaald tijdens het afstuderen, hebben er slechts acht gevraagd om ingezet te worden in Catalonië. Deze cijfers staan in een overzicht van de Policía Nacional waartoe de Spaanse krant El País toegang heeft.

Veel onvervulde vacatures in Catalonië

Elk jaar probeert Spanje de openstaande vacatures te vullen met meer ervaren agenten, maar deze bleken er weinig voor te voelen om ingezet te worden in Catalonië. Precies hierom moet Catalonië jonge agenten aannemen die zojuist zijn afgestudeerd. Vorig jaar mei bleven er 613 vacatures in Catalonië onvervuld. Dit jaar staat Catalonië op de tweede plaats van regio’s waar veel recent afgestudeerde agenten worden ingezet. Madrid neemt de eerste plaats in gezien het feit dat de regio het grootste politiekorps van Spanje heeft, bestaande uit zo’n 15.000 man. In Catalonië is het korps vaak een stuk kleiner aangezien de Mossos d’Escuadra een volwaardige politiemacht is in de autonome regio.

Catalaanse agenten onvoldoende beloond

Politievakbonden laten weten dat Catalonië een soort ‘doorgangspost’ is geworden aangezien nieuwe agenten hun verplichte twee jaar uitzitten en dan direct overplaatsing aanvragen. De hoge kosten van levensonderhoud in Catalonië worden nauwelijks gecompenseerd door het salaris dat agenten ontvangen. Politieagenten die in Barcelona werken krijgen een bonus van 55 euro per maand ter compensatie van de hoge kosten aan levensonderhoud in de Catalaanse hoofdstad. Een bedrag dat nauwelijks zoden aan de dijk zet en niet in verhouding staat met de 184 euro voor een agent in Madrid of de 682 euro per maand in Baskenland en Navarra.

Risico voor agenten en familie reden om Catalonië te verlaten

De vakbonden laten weten dat agenten de sociale onrust sinds oktober 2017 ook mee laten spelen in hun keuze. Sinds het illegale referendum is het onveiliger in Barcelona en de rest van Catalonië. Een fenomeen wat ervoor zorgt dat een agent liever niet in Catalonië wil werken omdat hij de risico’s voor hem of haar en het gezin minimaal wil houden. De politiebond SUP laat weten dat een hogere bonus en meer vakantiedagen zou helpen in de keuze om in Catalonië te werken. Zo vroeg de bond eerder ook aan het Ministerie van Binnenlandse zaken om woningen te bouwen voor de huisvesting van agenten in Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk