Bouw hotel in natuurpark Cabo de Gata goedgekeurd door regioregering

door admin
Bouw hotel in natuurpark Cabo de Gata goedgekeurd door regioregering

Het strand van Los Genoveses in Níjar, in de provincie Almería, wordt wel een van de mooiste stranden van Spanje genoemd, gelegen midden in een natuurgebied. Het hotel wordt gebouwd op een stuk grond waar nu een boerderij ligt die fungeert als bezoekerscentrum van het park. 

Het idee voor de bouw van een hotel werd voor het eerst geopperd in 2016 maar werd door de toenmalige regering van de hand gewezen. Na een aantal wijzigingen in het originele plan heeft de provinciale afdeling voor Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling alsnog haar fiat gegeven omdat er vanuit milieuoverwegingen geen belemmeringen worden gezien. Als in de komende veertien dagen geen bezwaar wordt aangetekend, is daarmee groen licht gegeven voor de bouw van het nieuwe viersterrenhotel. 

Voor de regioregering is een belangrijk argument om het plan goed te keuren gelegen in het feit dat het nieuwe hotel in vierkante meters niet groter zal worden dan het huidige bezoekerscentrum en daarmee geen noemenswaardige veranderingen met zich mee zal brengen voor het landschap waarin het ligt. 

Verandering van toeristisch concept

Daar is duidelijk niet iedereen het mee eens. Antonio Fernández, vicevoorzitter en woordvoerder van Grupo Ecologista Meditarráneo (GEM) noemt het plan absurd, niet alleen vanuit natuuroverwegingen, maar vooral ook omdat een viersterrenhotel een radicale verandering zal betekenen voor het soort toerisme in dit gebied. Een nieuw hotel trekt massatoerisme, wat in schril contrast staat met natuurpark Cabo de Gata-Nijar. 

Ook Enrique Ruiz, vicepresident van de Asociación de Amigos del Parque de Cabo de Gata is allerminst gecharmeerd van de plannen voor een hotel in het natuurgebied. Hij geeft aan dat in dit gebied al jaren restricties gelden voor personenauto’s en boten die in de baai voor anker willen gaan. Een hotel zal volgens Ruiz alles veranderen in het gebied en meent dat het algemeen belang moet prevaleren boven privébelang. 

Internationaal erkend natuurgebied

Natuurpark Cabo de Gata-Níjar werd in 1997 door de Unesco erkend als Biosfeergebied en in 1999 door de Verenigde Naties als Speciaal Beschermd Mediterraan Gebied. Een petitie op change.org tegen de bouw van het hotel werd direct na het online gaan al door meer dan 33 duizend mensen ondertekend. 

Dit vind je misschien ook leuk