Hoogte ouderdomspensioen in Spanje flink gestegen

door admin
Hoogte ouderdomspensioen in Spanje flink gestegen

Dat blijkt uit de laatst gepubliceerde gegevens van de Seguridad Social. De verhoging voor de nieuwe pensioengerechtigden is niet alleen percentueel opmerkelijk, ook het tijdstip waarop de verhoging wordt ingevoerd, midden in de grootste economische crisis in vredestijd, is op zijn minst merkwaardig. Miljoenen Spanjaarden zijn als gevolg van de coronacrisis tijdelijk dan wel definitief zonder werk komen te zitten. Het grootste gedeelte van de Spaanse bevolking dat zijn baan heeft weten te behouden, ondervindt al jarenlang een gematigd loonbeleid van de werkgevers om de gevolgen van de vorige economische crisis te verwerken.

Minder aanvragen voor een ouderdomspensioen

Pensioenverhogingen van ruim 10% zijn hoogst ongebruikelijk, tussen 2016 en 2018 was er zelfs sprake van een zekere pensioenmatiging. Vanaf 2019 steeg de hoogte van het ouderdomspensioen weer voor het eerst, maar daarbij ging het om een verhoging van maximaal 3%. Volgens bronnen van de Seguridad Social heeft de exceptionele verhoging mede te maken met de hogere genoten salarissen van de pensioengerechtigden enerzijds en een lager aantal nieuwe aanmeldingen voor een ouderdomspensioen anderzijds. In april en mei van dit jaar vroegen respectievelijk 33,1% en 30,1% minder mensen een ouderdomspensioen aan vergeleken met deze maanden van het vorig jaar. 

De Spaanse Sociale zekerheidsvoorziening bevindt zich in een financieel gecompliceerde situatie. Niet alleen vanwege de gevolgen van de coronacrisis, ook daarvoor al deden zich de nodige problemen voor. De Spaanse overheid moet meer dan 40 miljard euro extra vrijmaken om alleen nog maar voor dit jaar het sociale uitkeringssysteem te kunnen redden. 

Voor het eerst in drie maanden stijging aantal uitkeringen

Uit de laatst gepubliceerde gegevens van de Seguridad Social blijkt dat voor het eerst in vier maanden tijd het aantal uitkeringen in juni weer is toegenomen. In de maanden maart, april en mei werden er minder uitkeringen verwerkt, mede door het hoge sterftecijfer als gevolg van Covid-19. Maar ook de sluiting van de kantoren van de Seguridad Social en de thuisquarantaine zorgden ervoor dat veel uitkeringsgerechtigden hun aanvragen hebben uitgesteld. Deze maand werden bij de Seguridad Social uitkeringen aangevraagd voor een totaalbedrag van 9,86 miljard euro, dat is 2,26% meer ten opzichte van dezelfde maand in 2019. 

Dit vind je misschien ook leuk