Aantal daklozen in Barcelona het hoogst van afgelopen tien jaar

door admin
Aantal daklozen in Barcelona het hoogst van afgelopen tien jaar

Dat blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van Fundación Arrels, een organisatie die zich ontfermt over de daklozen in Barcelona. Het geregistreerde aantal van 1.239 personen is volgens Fundación Arrels nog maar het topje van de ijsberg, omdat hierbij nog niet de daklozen uit de wijken iets verder buiten het centrum zoals Montjuïc of Collserola zijn meegerekend. 

In de provincie Barcelona zijn meer dan 4.200 daklozen geregistreerd, waarvan er 2.171 in openbare of particuliere opvangcentra worden ondergebracht en nog eens 836 mensen overnachten in krotten of op bouw- of fabrieksterreinen. Toen in 2008 voor het eerst het aantal daklozen werd bijgehouden, werden er in de stad Barcelona 658 mensen geregistreerd die op straat sliepen. Sindsdien nam dit aantal ieder jaar verder toe: in 2017 waren dat er 1.026 en 1.195 in 2019. Dit jaar zijn op 14 mei de meeste daklozen van de afgelopen tien jaar geregistreerd: 1.239 mensen in de stad Barcelona leven zonder dak boven hun hoofd.

Steeds meer jongeren komen op straat terecht

85% van de daklozen in Barcelona is man, 11% vrouw en nog eens 4% identificeert zich anderszins. Driekwart betreft migranten en een op de tien daklozen leeft al langer dan tien jaar op straat. De gemiddelde leeftijd is 40 jaar, maar het aantal jongeren onder de daklozen neemt toe. De helft van alle daklozen tussen de 16 en 25 jaar oud heeft ooit in een kinderopvanghuis gewoond.  

De oudste dakloze persoon die geholpen is door Fundación Arrels is een man van 80 jaar oud die tien maanden op straat heeft geleefd. In 2019 werd een 75-jarige man aangetroffen afkomstig uit Roemenië die al zes jaar op straat woonde. Onder de daklozen bevinden zich ook zes minderjarige migranten uit Marokko, allen onder de zestien jaar, die al ruim anderhalf jaar dakloos zijn. 

De meeste mannelijke daklozen komen uit Spanje, gevolgd door Marokko, Roemenië, Italië en Bulgarije. De vrouwen komen na Spanje het vaakst uit Roemenië, Italië, Tsjechië en Ecuador. 30% van alle daklozen lijdt aan een chronische aandoening, 40% is ooit het slachtoffer geweest van fysiek of verbaal geweld en 30% lijdt aan een alcohol- en/of drugsverslaving. 

Wachtlijst voor opvang 

Van het totaalaantal daklozen in Spanje is geen berekening gemaakt, maar uit de meest recente enquête die in 2018 is uitgevoerd door het Spaans Nationaal Instituut voor Statistiek blijkt dat er dagelijks gemiddeld 18.001 mensen worden opgevangen in daklozencentra. Fundación Arrels heeft laten weten dat voor de daklozenopvang in Barcelona inmiddels een wachtlijst bestaat van langer dan zes maanden. De directie van Fundación Arrels is van mening dat de huidige migratiewetgeving het aantal daklozen alleen maar doet toenmen en een einde maakt aan ieder mogelijk toekomstperspectief voor deze groep mensen. 

Dit vind je misschien ook leuk