Eerste helft 2020 was het warmste in de recente geschiedenis

door admin
Eerste helft 2020 was het warmste in de recente geschiedenis

Tot op heden zijn de eerste vijf maanden van 2020 de warmste maanden ooit. Als alle gegevens bekend zijn dan zal blijken of het eerste half jaar van 2020 het warmste half jaar ooit was in Spanje. Het AEMET blikte de afgelopen week terug op de afgelopen decennia en liet weten dat acht van de warmste tien maanden zijn gemeten in de 21e eeuw.

Jaarlijkse temperatuurstijging met versnelling in afgelopen jaren

Sinds de jaren ’60 neemt in Spanje de gemiddelde temperatuur met 0,3 graden toe. Ook in het rapport van het AEMET werd bevestigd dat de effecten van de opwarming van de aarde zeer zichtbaar zijn. “Gegevens uit het rapport bevestigen dat de opwarming van de aarde niet alleen doorgaat, maar ook in grote mate versnelt,” aldus Teresa Ribera, minister van Ecologische Transitie.

Vorig jaar gaat wederom de boeken in als een van de warmste jaren ooit in Spanje met een gemiddelde temperatuur van 15,9 graden. 2019 komt daarmee op de zesde plek van warmste jaren sinds 1965 te staan. Ondanks episodes met hevige stortregens is de gemiddelde neerslag per jaar gematigd gedaald in de afgelopen vijftig jaar. Door de stijgende temperaturen verdampt ook steeds meer water in Spanje waardoor er op den duur minder water beschikbaar zal zijn dan in de afgelopen decennia. Ook op wereldniveau was 2019 een extreem warm jaar. Alleen in 2016 was de gemiddelde temperatuur op aarde warmer dan vorig jaar.

Duidelijke effecten klimaatopwarming

Minister Ribera meldde dat de klimaatverandering effect heeft op de bossen met meer bosbranden. Ook is er sprake van woestijnvorming door hevige stortregens, met name in het Middellandse Zeegebied. Het AEMET vertelde over een record aan CO2-concentratie wat in april 2019 werd gemeten door het atmosferisch onderzoekscentrum Izaña (Tenerife). De gemiddelde dagelijkse CO2-concentratie bedroeg toen 415 delen per miljoen (ppm), een ongekende waarde sinds de mens op aarde leeft.

In 2019 heeft het AEMET iets minder waarschuwingen en weeralarmen afgegeven dan het jaar ervoor. Meer dan 17.000 waarschuwingen werden afgegeven in Spanje waarvan 199 code rood-meldingen (1,2 procent).

Jaarverslag goed instrument voor betere beslissingen Spaanse regering

Tijdens de presentatie liet de minister weten de jaarlijkse studie van het AEMET en de presentatie van het jaarverslag enorm te waarderen. Teresa Ribera: “Het presenteren van de jaarlijkse situatie van het klimaat in Spanje wordt op deze manier beter begrepen en kan als instrument gebruikt worden voor het nemen van betere beslissingen door de Spaanse regering.”

Dit vind je misschien ook leuk