San Fermínfeesten in Pamplona dit jaar zonder stieren

door admin
San Fermínfeesten in Pamplona dit jaar zonder stieren

In april dit jaar is besloten de San Fermínfeesten in Pamplona (Noord-Spanje), net als vele andere grote evenementen, vanwege de corona-uitbraak af te lasten. Nu de noodtoestand is opgeheven, zijn evenementen weer toegestaan mits de veiligheidsvoorschriften van het nieuwe normaal worden nageleefd. Pamplona treft voorbereidingen voor de San Fermínfeesten, die dit jaar in aangepaste vorm plaats zullen vinden. Dit maakte het Spaanse persbureau Reuters gisteren bekend.

Jaarlijks honderdduizenden toeschouwers bij stierenrennen

Jaarlijks komen er vanuit de hele wereld honderdduizenden toeschouwers naar Pamplona voor een week vol eetfestijnen, Baskische volksdansen, openluchtconcerten, straattheater, vuurwerk en een reuzenoptocht, maar vooral voor het stierenrennen, de encierro. Elke ochtend worden er zes wilde vechtstieren door de nauwe straatjes van Pamplona gejaagd en duizenden waaghalzen proberen de stieren voor te blijven. ’s Middags zijn er traditionele stierengevechten. 

Vertrouwen op goed verloop

Enrique Maya, burgemeester van Pamplona, zegt dat het stierenrennen dit jaar niet doorgaat. Hij heeft er vertrouwen in dat de feesten goed verlopen, maar zegt erbij dat het naïef zou zijn zich geen zorgen te maken over de hoeveelheid mensen die er bij elkaar komen. Maya ziet het als een kans om de wereld te laten zien dat ‘we ons aan de regels houden. We hebben er niet altijd even mooi opgestaan’, zegt hij, verwijzend naar de gebeurtenissen in 2016. Toen werd een jonge vrouw verkracht door een groep mannen, wat leidde tot protesten in het hele land en de roep om aanpassing van de wet over seksueel geweld.

Controle afstand houden en aantal mensen

Cafés en restaurants draaien een vijfde van hun jaaromzet tijdens de San Fermínfeesten. Ze moeten zich dit jaar strikt houden aan de veiligheidsvoorschriften. Zo is het streng verboden extra tafeltjes in de nauwe straatje te zetten. In de hele stad wordt door de politie gecontroleerd op het aantal mensen dat bij elkaar is en op het houden van afstand. Via elektronische borden zal het publiek geïnformeerd worden als de nauwe straten of het grote plein te vol zijn. 

Vorige edities stierenrennen op tv

In plaats van het stierenrennen wordt er op de Spaanse zender TVE dagelijks een encierro van eerdere jaren uitgezonden. Burgemeester Maya zegt dat de San Fermínfeesten van 2021 de mooiste ooit zullen worden en dat de feesten van dit jaar de geschiedenisboeken in zullen gaan als de ‘San Fermínfeesten zonder’.

Dit vind je misschien ook leuk