Overzicht en maatregelen nieuwe uitbraken COVID-19 in Spanje

door admin
Overzicht en maatregelen nieuwe uitbraken COVID-19 in Spanje

In plaats van de Spaanse regering zijn nu de regionale besturen aan zet. Zij bepalen per uitbraak welke maatregelen zij op welk moment nodig vinden om het coronavirus in te dammen. De regiobesturen blijken verschillende maatregelen te nemen bij het overschrijden van de door hen gestelde grenzen.

Communicatie Spaanse regio’s niet gelijk en niet alles openbaar

De communicatie vanuit de regionale besturen verloopt ook niet structureel en gelijkwaardig aan elkaar. De autoriteiten zijn verplicht om het ministerie van Volksgezondheid binnen de eigen regio in te lichten, maar niet elk ministerie deelt deze informatie publiekelijk. Ook deelt de ene gemeenschap alleen het aantal positief geteste gevallen en de ander deelt ook de exacte locatie van de uitbraak en de specifieke maatregelen.

Om een zo correct en compleet overzicht te geven, zijn gegevens geraadpleegd van verschillende Spaanse media, zoals El País, Antena3, RTVE en El Español. In een oorspronkelijk artikel heeft de Spaanse krant El País een interactieve kaart gemaakt met informatie over de actuele uitbraken in Spanje.

Gemeentes in Catalonië en Galicië in lockdown

Het coronavirus heeft hard om zich heengegrepen in de gemeentes Lugo (Galicië) en Lleida (Catalonië). Zo is te zien dat er in A Mariña (Lugo) 106 besmette gevallen zijn en in Lleida zijn er 32 mensen positief getest. Ongeveer 300.000 inwoners van beide gemeentes zitten opnieuw in lockdown binnen de grenzen van hun gemeente.

Comarca’s Aragón terug naar fase 2

Zo’n 80.000 mensen in vier comarca’s in Aragón dienen zich weer te houden aan de beperkingen van fase 2. Het gaat om La Litera, Cinca Medio, Bajo Cinca en Bajo Aragón-Caspe. In Huesca werden ook eerder uitbraken gemeld. Op dit moment staat de teller op 369 gevallen en is ook de provincie Huesca terug naar fase 2.

Cantabrië en Castilië-La Mancha

In zowel Santander (Cantabrië) als in Albacete (Castilië-La Mancha) zijn er twee gebouwen volledig gesloten vanwege uitbraken van het coronavirus.

Andalusië meeste brandhaarden coronavirus

In Andalusië zijn de meeste actieve uitbraken van het coronavirus; meerdere gevallen zijn gemeld in Granada (82 positieve gevallen), Málaga (105), Cádiz (26), Huelva (10) en Almería (4). Alleen de regio’s Asturië en La Rioja ontkomen aan nieuwe uitbraken van het coronavirus.

Ingrijpen regering Spanje alleen als beleid regiobesturen onvoldoende werkt

De Spaanse minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, liet al meer dan eens weten dat de autonome regeringen nu hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Als Spanje krachtiger moet optreden om de nieuwe uitbraken aan te pakken door het forceren van chirurgische opsluitingen dan zal de Spaanse regering dat doen.

Premier Pedro Sánchez liet gisteren weten dat het feit dat de autonome regio’s nieuwe uitbraken nu vroeg hebben geconstateerd, laat zien dat we nu beter zijn voorbereid dan in maart. De Spaanse regering wil een nieuwe algehele lockdown graag voorkomen, maar toch kan deze niet worden uitgesloten als de autonome regio’s de verspreidingen niet onder controle krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk