Camper maakt snelle opmars in Spanje door coronapandemie

door admin
Camper maakt snelle opmars in Spanje door coronapandemie

Dit schreef de krant El País op dinsdag. Vorige maand werden in Spanje de meeste campers verkocht in meer dan vijf jaar tijd. Dat, terwijl ook vorig jaar de verkoop al steeg en er 25 campers per dag werden verkocht, met een gemiddelde prijs van 55 duizend euro. Ook het huren van een camper, caravan of tot vakantiehuis omgebouwd kampeerbusje neemt in populariteit toe. 

Verkoopstijging van 20% in juni

Nadat de noodtoestand in Spanje was opgeheven, schoten de verkoopcijfers van de kampeerwagens de lucht in. Een trend die ook al tijdens de de-escalatiefases zijn intrede had gedaan. Volgens gegevens van Aseicar, de Spaanse Vereniging voor de Kampeersector, werden er afgelopen juni 20% meer campers en caravans verkocht vergeleken met juni van het vorig jaar. In totaal kregen binnen een maand 1.208 campers of caravans een nieuwe eigenaar. 

Ook vorige zomer al, toen van het coronavirus nog geen sprake was, werden vrijwel alle voo

r de verhuur beschikbare mobiele vakantieverblijven, dat waren er 5.500 in totaal, verhuurd. In tegenstelling tot voorgaande jaren, zijn dit jaar ook de maanden september, oktober en november populair voor het huren van een camper in Spanje. De huur van een mobiele vakantie-accommodatie zou volgens een aantal consumenten door de huidige toegenomen vraag dit jaar een stuk hoger zijn. Normaliter kost een camper tussen de 140 en 200 euro per dag, afhankelijk van het model van de camper en het seizoen waarin deze wordt gehuurd. 

Voorzitter van Aseicar José Manuel Jurado vindt de toegenomen belangstelling voor deze manier van vakantie vieren niet heel verrassend: met een camper kan immers zelfstandig worden gereisd, kunnen grote druktes worden gemeden en verblijf je alleen met je eigen gezin of vrienden in een afgesloten ruimte. Volgens Jurado zijn er nog meer dan genoeg huurcampers beschikbaar voor deze zomer en is de prijs, zoals wordt gesuggereerd, niet hoger dan normaal. 

Camper wint aan populariteit ten koste van de caravan

In Spanje rijden 70 duizend campers en nog eens 230 duizend caravans rond. In de afgelopen jaren leverden de caravans aanzienlijk aan populariteit in, ten gunste van de campers. In andere Europese landen is de camper nog veel populairder dan in Spanje; in Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld rijden meer dan een half miljoen mobiele vakantieverblijven op de weg. In deze landen zijn er tussen de 4.500 en 6.000 speciaal voor campers en caravans ingerichte rustplaatsen langs de autosnelweg, in tegenstelling tot 1000 in Spanje. In 2010 waren dat er zelfs nog maar 185. Normaliter worden deze plaatsen voor 50% bezet door buitenlandse kampeerders, dit jaar ligt dat percentage vanwege de coronapandemie een stuk lager. 

Dit vind je misschien ook leuk