Spanje verlengt sociale maatregelen om kwetsbaarste mensen te beschermen

door admin
Spanje verlengt sociale maatregelen om kwetsbaarste mensen te beschermen

Deze sociale hulpmaatregelen zijn tijdens de coronacrisis ingesteld. Onder deze maatregelen vallen het moratorium op hypotheken, het verlengen van de huurcontracten en een garantie op basisvoorzieningen zoals water, gas en elektra. De maatregelen worden tot eind september verlengd.

De Spaanse regering voerde verschillende sociale maatregelen in die drie belangrijke doelen dienden: Het verlichten van de financiële lasten van kwetsbare groepen, het beschermen van huurders en het waarborgen van de toegang tot basisvoorzieningen zoals water en licht. Daarnaast geeft de Spaanse regering de garantie dat op dit moment tot 2 oktober niemand zijn huis uit zal worden gezet als gevolg van het niet nakomen van financiële verplichtingen.

Moratorium op hypotheken en kredieten

Huiseigenaren kunnen dankzij deze verlenging tot eind september uitstel van betaling van de hypotheek aanvragen voor een periode van drie maanden. Hetzelfde geldt voor eigenaren van overheidsbedrijven en ook het moratorium op consumentenkredieten is verlengd. Gezinnen waarvan de kostwinnaar werkloos is geworden of als deze meer dan 40 procent van het inkomen heeft verloren, kunnen hier aanspraak op maken.

Verlengen huurcontracten

Huurders kunnen dankzij de verlenging tot en met 30 september hun huidige huurcontract tegen dezelfde voorwaarden verlengen voor een periode van een half jaar. Ook de termijn voor het aanvragen van een huurmoratorium voor grote huurders (met tien of meer woningen) is verlengd.

Garantie op basisvoorzieningen

De Spaanse regering garandeert de levering van basisvoorzieningen zoals elektra, gas en water tot eind september. Ook de uitkeringen vanuit de sociale zekerheid blijven tot eind september gegarandeerd. Op dit moment maken 1,3 miljoen huishoudens in Spanje hier gebruik van.

Al deze maatregelen waren tijdens de noodtoestand in Spanje opgenomen als een zogenaamde ‘sociale bescherming’ van de meest kwetsbare groepen in Spanje en de termijn ervan zou op 21 juli verstreken zijn. Met de goedkeuring van de verlenging door de Spaanse regering kunnen mensen, die voldoen aan de voorwaarden, nu gebruikmaken van deze maatregelen tot eind september.

Dit vind je misschien ook leuk