Spanje deelt boetes uit voor onvoldoende sociale afstand op de werkvloer

door admin
Spanje deelt boetes uit voor onvoldoende sociale afstand op de werkvloer

Als de sociale afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd, is het bieden van beschermingsmateriaal verplicht. De boetes die de overheid voor het niet nakomen van deze preventieve maatregelen uitdeelt zijn fors en kunnen in het ergste geval oplopen tot bijna 41 duizend euro. De verplichting tot bescherming van de werknemers, die nu de noodtoestand is opgeheven weer vaker naar het werk zullen gaan, wordt gecontroleerd door de Spaanse Arbeidsinspectie. 

Bronnen van het ministerie van Werkgelegenheid melden dat de controleurs niet in alle gevallen direct over gaan tot het uitdelen van een boete. In de minder ernstige gevallen wordt in eerste instantie een waarschuwing gegeven, met aanbevelingen voor aanpassingen die binnen korte termijn moeten worden opgevolgd. Als het achterwege blijven van de bescherming voor de werknemers ernstiger is, wordt per situatie bekeken hoe hoog de boete daarvoor zal zijn. Bij het uitdelen van de hoogste boetes wordt gekeken naar het aantal werknemers dat blootgesteld staat aan de risico’s en de mate waarin deze daaraan blootgesteld staan. 

Ventilatie, desinfectie, beperkt aantal mensen en vooral sociale afstand

Werkgevers riskeren een boete wanneer ze de volgende maatregelen niet inachtnemen voor hun werknemers: de werkruimte dient voldoende te worden geventileerd, gereinigd en gedesinfecteerd. Alle werknemers moeten in de gelegenheid zijn om de handen met water en zeep te wassen of met door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurde desinfecterende handgel te reinigen. De werktijden van alle werknemers moeten zo worden gecoördineerd dat er niet te veel mensen tegelijk op de werkvloer aanwezig zijn om de minimale afstand van 1,5 meter te garanderen. Als dit niet mogelijk is, moet voldoende beschermingsmateriaal worden aangeboden en gedragen. Op de werkvloer mogen gedurende de dag op geen enkel moment te veel mensen samenkomen.  

Drie gradaties van ernst

Voor het niet naleven van bovenstaande preventiemaatregelen wordt een boete geriskeerd van minimaal 2.046 euro en maximaal 40.985 euro. Voor het bepalen van de boete worden drie niveaus gehanteerd: lichte schending van preventiemaatregelen met een boete van tussen de 2.046 en 8.195 euro, matige schendig met een boete tussen de 8.196 en 20.490 euro en ernstige schending van de preventiemaatregelen met een boete van tussen de 20.491 en 40.985 euro. De controles van de Arbeidsinspectie zullen niet alleen bij particuliere bedrijven worden verricht, maar ook bij overheidsinstanties. 

ERTE-controles

Deze week maakte het ministerie van Werkgelegenheid bekend dat de Arbeidsinspectie ook 10 duizend extra controles zal uitvoeren om fraude met ERTE-contracten op te sporen. De meest voorkomende fraude die met deze tijdelijke werkloosheidsregeling door werkgevers wordt gepleegd, is dat werknemers ondanks dat voor hen een ERTE-regeling is getroffen, toch aan het werk zijn.  

Dit vind je misschien ook leuk