Bomvolle metro in Madrid staat kwartier stil zonder ventilatie

door admin
Bomvolle metro in Madrid staat kwartier stil zonder ventilatie

Afgelopen woensdag stond in Madrid een metro een kwartier lang stil, zonder dat de passagiers eruit konden. Mensen met mondkapjes op stonden vijftien minuten lang dicht op elkaar gepakt in de wagons. Ze uitten hun ongenoegen over de onveilige situatie, omdat er niet geventileerd werd. Hiervan zijn videobeelden gemaakt die de Spaanse krant El Español in handen heeft.

Beelden van volle metro

In het filmpje is te zien hoe de passagiers dicht op elkaar staan. Een van de reizigers zegt dat er geen risico op besmetting met covid-19 is. Hij zegt dat er zitten er geen toeristen in de metro zitten, maar uitsluitend Madrilenen, die allemaal corona-vrij zijn.

Afstand houden

Op Spaanse trein- en metrostations hangen overal waarschuwingsborden om reizigers erop te wijzen dat ze zoveel mogelijk twee meter afstand moeten houden tot andere reizigers. Dit om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Waar het houden van de sociale afstand niet mogelijk is, is het gebruik van mondkapjes verplicht.

Ventileren

In de wagon van de stilstaande metro was het onmogelijk onderling twee meter afstand te houden. Door de grote drukte moesten reizigers dicht bij elkaar staan. Al droegen de passagiers een mondkapje, gedurende lange tijd in een afgesloten ruimte zo dicht bij elkaar staan, vergroot het risico van een nieuwe corona-uitbraak. De passagiers vroegen meermaals om de deuren te openen, zodat de ruimte geventileerd kon worden, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Meer luchtvervuiling door autogebruik

Zeven op de tien reizigers zeggen bang te zijn besmet te raken met het corona-virus tijdens het reizen met het openbaar vervoer, aldus El Español. Om die reden reizen er sinds de opheffing van de noodtoestand minder mensen met de trein, bus of metro. Tijdens de lockdown nam de luchtvervuiling in en rond de grote steden af, maar neemt nu weer toe omdat het gebruik van de eigen auto of motor sterk is toegenomen.

Dit vind je misschien ook leuk