Hoe toekomstige nieuwbouwwoningen in Spanje veranderen na de lockdown

door admin
Hoe toekomstige nieuwbouwwoningen in Spanje veranderen na de lockdown

In Spanje leven mensen veel buitenshuis. Om te ontbijten zijn er barretjes waar je voor een habbekrats terecht kunt voor een heerlijke kop koffie, een broodje en een verse sinaasappelsap. Lunch wordt op het werk gedaan of men gaat erop uit voor een dagmenuutje en in het weekend wordt er uitgebreid gegeten in een venta (wegrestaurant) of als men aan de kust woont een chiringuito (strandtent) om bij te praten met familie en vrienden.

Tijdens de lockdown, die in Spanje op 14 maart begon, mochten de inwoners van het land – uitzonderingen daargelaten – niet naar buiten. Ook niet voor een wandelingetje en ook niet om kinderen even een frisse neus te laten halen. Pas begin mei – zes weken later – kwam daar verandering in doordat er een keer per dag een ommetje gemaakt mocht worden van maximaal een uur binnen een straal van 1 kilometer van het huis. Ook nu, weken na de lock down, werken meer mensen dan voorheen vanuit huis.

Die periode van binnen zitten drukte velen met hun neus op de keiharde feiten: Voor een binnenleven waren hun woningen totaal ongeschikt. Kleine appartementen met weinig daglicht, geen of kleine balkons of buitenruimtes, geen groen in de buurt dus een wandelingetje dichtbij werd dan gedomineerd door baksteen en beton. Mensen die aan de rand van een dorp of stad wonen of in de buurt van een park of strand hadden geluk. Zij die midden in een dorps- of stadskern woonden niet.

Dat gaf te denken. Ook diverse architecten lieten er hun gedachten over gaan en kwamen met suggesties voor hoe nieuwbouwwoningen er in de toekomst idealiter uit moeten gaan zien. We zetten ze hier voor je op een rij.

1. Geluidsisolatie

Veel gezinnen, waaronder grote families, die dicht op elkaar wonen in appartementengebouwen met dunne muurtjes hebben op de noodzaak gewezen van een betere isolatie wanneer mensen meer tijd thuis doorbrengen. Je wilt immers niet de hele tijd de televisie van de dove buurvrouw, de elektrische boor van de klussende buurman of het keffertje in het huis onder je horen. Muren zullen beter worden geïsoleerd in de toekomst om bewoners te beschermen tegen dit soort geluidsoverlast.

2. Daglicht

Aan een overvloed aan zonlicht heb je niets als je woning er niet op is gebouwd. In tegenstelling tot hun normale leven kwamen mensen wekenlang niet buiten. Een gebrek aan zonlicht daarbij heeft een negatieve invloed op het fysieke en mentale welzijn. Veel Spaanse woningen hebben kleine ramen om zo het zonlicht en de daarmee gepaard gaande warmte juist buiten te houden. In de toekomst zal toch eerder gekozen worden voor grotere ramen en een lichtere decoratie.

3. Multifunctionele binnenruimten

Woonkamers veranderden in de periode van ‘confinamiento’ in kantoren, fitnessruimtes en klaslokalen tegelijk. Alle bezigheden die bewoners normaliter buitenshuis uitvoerden, werden nu binnen de vier muren van hun woning uitgevoerd. In plaats van de nood aan grotere huizen zal juist meer gekeken worden naar de flexibiliteit in het ontwerp om zo huizen te kunnen inrichten op een grotere variëteit aan bezigheden. Schuifdeuren kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om grote ruimtes tijdelijk in verschillende kamers onder te verdelen.

4. Buitenruimte

Balkons en terrassen zijn zo ongeveer de belangrijkste ruimten geworden tijdens de lock down voor de mensen die daarover beschikten. Hier werd gesport, contact gezocht met buren en de noodzakelijke frisse lucht ingeademd. Buitenruimtes zullen in de directe toekomst bij het ontwerp van nieuwe woningen als essentiëler worden beschouwd, zelfs voor woningen die niet worden gebouwd in het mediterrane klimaat.

5. Gemeenschappelijke ruimten

Een te verwachten trend is dat residentiële gebouwen, ook wel urbanisaties genoemd in Spanje, hun gemeenschappelijke ruimten gaan inzetten zoals hotels ook doen. Om het welzijn te bevorderen van de bewoners kunnen er fitnessruimten worden ingericht, gymzalen, kinderopvangplekken, sociale kamers, sauna’s en plekken om gezamenlijk te barbecueën of zelfs een gemeenschappelijke ruimte met internetverbindingen waar buitenshuis, maar toch in hetzelfde gebouw gewerkt kan worden.

Huis in Spanje kopen of laten bouwen?

Overweeg je zelf een huis te kopen of bouwen in Spanje, houd dan rekening met bovengenoemde punten en neem voor deskundig advies contact op met het Nederlandstalige makelaarsbedrijf CasaLasDunas. Dit is voor de Costa Blanca en de Costa Cálida  en Costa del Sol al sinds 1997 dé Nederlandse aankoopmakelaar. Casa las Dunas beschikt over een ruim aanbod aan nieuwbouwwoningen, bestaande woningen en huurwoningen. Daarbij heeft dit kantoor ook toegang tot bankbeslagen en beschikt over een eigen team van aannemers en architecten om samen met u uw droomhuis te bouwen. Dit laatste kan op elke willekeurige locatie in heel Spanje.

Casa las Dunas

Casa las Dunas is Mondi Approved. Mondi is een belangenvereniging voor mensen die een huis in het buitenland willen kopen, reeds bezitten of die zijn geïnteresseerd in een ander beleggingsobject over de grens. Ook is Casalasdunas met grote regelmaat te zien op RTL 4 TV bij Way of Living en Housevision. Wilt u meer weten, kijk dan op de website of neem contact op via mailto: contact@casalasdunas.comof bel naar +34 96 5724 489 (ES) of 31 (0) 88 39 62 641(NL).

Dit vind je misschien ook leuk