Spaans toezichtcomité coronavirus komt samen om over uitbraken te spreken

door admin
Spaans toezichtcomité coronavirus komt samen om over uitbraken te spreken

Dit schrijven verschillende Spaanse media, waaronder EuropaPress, Antena3, El Público en ABC. Tijdens de bespreking zullen minister Illa en Fernando Simón, directeur van het coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid, de premier informeren over de huidige stand van zaken rond de besmettingshaarden in het land. 

Aan het einde van deze bespreking komen de minister Illa van Volksgezondheid en Simón samen voor een briefing over een concreet plan hoe het beste te reageren op de huidige situatie rond de verschillende besmettingshaarden in de verschillende Spaanse regio’s. Die haarden controleren en nieuwe haarden voorkomen is het doel. Ditmaal bestaat er bij de autoriteiten onzekerheid over de juridische limieten van de besluitvorming. Voor de landelijke lockdown van maart en april was een Staat van Alarm nodig. Nu de beslissingsbevoegdheid over het gezondheidszorgbeleid weer is overgeheveld naar de regio’s, is het de vraag of die op eigen initiatief wel delen van hun bevolking in lockdown kunnen zetten in pogingen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Besmettingshaarden

Op dit moment zijn er in Spanje 3.300 met corona besmette personen verspreid over 15 autonome regio’s. Die besmettingshaarden zijn in de meeste gevallen onder controle en ook vaak klein aangezien men al van een haard kan spreken bij één besmet persoon in een verpleeghuis of andere instelling waar mensen uit risicogroepen leven of vanaf drie personen in geval van families of groepen werknemers.

Plaatselijke lockdown Catalonië door rechter afgwezen

Zo wees justitie zondagavond het plan van de Catalaanse regering af om de lockdown in acht gemeentes in de provincie Lerida te verzwaren vanwege het feit dat daar het coronavirus niet onder controle is. Ondanks het feit dat de uitbraak in Lerida de meeste zorgen baart, wees minister Illa van Volksgezondheid er wel op dat de meerderheid van de besmettingen in die regio asymptomatisch zijn en gerelateerd aan eerdere infecties, schrijft El Confidencial. 

Mondkapje in heel Spanje

Men wijst het idee niet af dat de verplichting tot het dragen van beschermende gezichtsmaskers ook op plaatsen waar wel de veilige afstand tot anderen bewaard kan worden in heel Spanje wordt ingevoerd. Diverse regio’s zijn hiertoe al overgegaan op eigen initiatief waaronder Catalonië, Balearen en Extremadura. Andalusië en Aragón besluiten maandag hierover en de regio’s Murcia, Asturias, Cantabrië, La Rioja en Navarra overwegen ook tot deze maatregel over te gaan. 

Dit vind je misschien ook leuk