Plezier hebben in Spanje, maar dan ‘op een andere manier’

door admin
Plezier hebben in Spanje, maar dan 'op een andere manier'

Hij reageerde daarmee op het nieuws dat op diverse plaatsen in Spanje jongeren de veiligheidsregels aan hun laars lappen en in te grote groepen samenkomen met alle risico’s van dien. Volgens Simón kan iedereen zich wel vermaken, maar dan op een andere manier dan voorheen. Jongeren zouden risico’s op feesten en andere vieringen moeten voorkomen. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor het feit dat de epidemie weer groeit, hoewel de meerderheid van de nieuwe gevallen niet ernstig is. 

Het aantal besmettingshaarden in Spanje ligt nu boven de 100 en 10 van de 17 regio’s (Aragón, Balearen, Asturië, Cantabrië, Extremadura, Murcia, Catalonië, Navarra, Andalusië en La Rioja) hebben besloten het dragen van een mondkapje in openbare ruimten verplicht te stellen ongeacht of de veilige afstand van anderhalve meter gehouden kan worden.

Excuses

In het weekend zei voormalige socialistische minister Miguel Sebastián in een interview met de krant El País te vinden dat Simón zijn excuses zou moeten aanbieden voor het beheer van de crisis rond het coronavirus ‘als zichtbaar element’ van de groep personen die het volgens Sebastián ‘bij het verkeerde eind hadden’. 

In reactie hierop verklaarde Simón het bewuste interview niet gelezen te hebben, maar wel wilde reageren op iedereen die van mening is dat hij de Spaanse bevolking om vergeving zou moeten vragen. “In de wetenschap leren we constant nieuwe dingen en corrigeren. Correctie is een constant basiskenmerk van elk wetenschappelijk proces. Daarmee is alles gezegd ”, legde Simón uit.

Verder gaf hij toe dat hij veel heeft geleerd. ‘In een andere vergelijkbare situatie weet ik niet of we hetzelfde zouden doen, maar we proberen altijd opties die impliceren dat we niet op dezelfde manier zullen handelen te overwegen en waarderen’, zei hij.

De deskundige onderstreepte dat hij in ieder geval altijd ‘zo goed mogelijk geïnformeerd’ heeft gehandeld en ‘alle deskundigen heeft geraadpleegd’.

“Het nemen van de genomen besluiten was erg ingewikkeld, ze hebben veel impact met veel bijwerkingen en gevolgen. Het is zeer moeilijk om te doen en ik heb de beslissingen niet genomen, ik heb geïnformeerd en geadviseerd en ik heb dat gewicht op mijn schouders gevoeld. Ik wil me niet voorstellen wat degenen die de beslissingen hebben moeten nemen, hebben gevoeld”, besloot Simón.

Dit vind je misschien ook leuk