Vliegverkeer in Spanje vervijfvoudigd in eerste helft van juli

door admin
Vliegverkeer in Spanje vervijfvoudigd in eerste helft van juli

Met een gemiddelde van niet meer dan 400 aankomende en vertrekkende vluchten per dag, werd de maand juni afgesloten met een groot verlies ten opzichte van juni 2019. Met de dagelijks 2000 vluchten in de eerste helft van juli is dit enigszins rechtgetrokken, maar nog steeds blijft juli ver achter bij het aantal vluchten in de eerste helft van juli van het vorig jaar: toen waren dat er dagelijks 7.700. 

In juni werden dit jaar op de Spaanse luchthavens ruim een miljoen reizigers geteld, dat waren er bijna vier keer zoveel als de maand daarvoor, maar nog steeds was dit ruim 96% minder vergeleken met juni 2019. In mei arriveerden en vertrokken 267 duizend reizigers op een luchthaven in Spanje. 

Veiligheid door nationale en internationale samenwerking

Aena heeft laten weten dat het volledig opstarten van het vliegverkeer momenteel prioriteit heeft en dat daarbij de veiligheid van de reizigers en luchthavenmedewerkers gegarandeerd blijft. Om die belofte waar te maken, werkt Aena gecoördineerd samen met het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Transport, de overige EU-lidstaten en internationale organisaties voor luchthavenbedrijven (ACI) en luchtvaartmaatschappijen (IATA). 

Op alle 46 Spaanse luchthavens heeft Aena de aanbevelingen toegepast die zijn gedaan door het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Voor de controle op alle binnenkomende buitenlandse reizigers, volgt Aena de regels op van het ministerie van Volksgezondheid. Twee bedrijven zijn aangesteld om de controles van aankomende reizigers uit te voeren op de Spaanse vliegvelden. Voor de intensieve controles zijn meer dan 1000 extra werknemers aangesteld en is een bedrag vrijgemaakt van 20 miljoen euro. Ook zijn er warmtebeeldcamera’s geïnstalleerd die op eenvoudige wijze reizigers detecteren met een verhoogde lichaamstemperatuur. 

Drievoudige controle 

De gezondheidscontroles bestaan uit temperatuurmeting, controle van de door de passagiers ingevulde formulieren met gezondheids- en contactgegevens voor het geval er een passagier met Covid-19 op de vlucht is meegereisd (Passenger Locator Card) en een visuele controle. ‘Verdachte’ reizigers gaan door naar een tweede controle waar medisch personeel de klinische en epidemiologische situatie beoordeelt. Met alle getroffen veiligheidsmaatregelen moet in eerste instantie iedereen naar behoren worden beschermd, maar ze moeten ook het vertrouwen geven in een veilige herstart van het luchtvaartverkeer en daarmee het opstarten van de economische activiteiten, niet in de laatste plaats die van de toeristische sector in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk