Juan Carlos I onder vuur vanwege geheime Zwitserse bankrekening

door admin
Juan Carlos I onder vuur vanwege geheime Zwitserse bankrekening

De bankrekening stond op naam van Lucum Foundation, een Panamese brievenbusfirma en werd door Juan Carlos I gebruikt om 64,8 miljoen te verbergen. Het geld was afkomstig van koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Van de rekening werden, in ieder geval tussen 2008 en 2012, maandelijks bedragen van ruim 100.000 euro opgenomen, blijkt uit boekhoudkundige informatie waarover de Spaanse krant El Confidencial beschikt.

Speciale constructie om betrokkenheid te verbergen

Op 8 augustus 2008 kwam op de bankrekening van de Zwitserse bank Mirabaud de 64,8 miljoen euro binnen van koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Een paar weken later werd er geld opgenomen, hiermee betaalde Juan Carlos I twee speciaal aangestelde Zwitserse vermogensbeheerders bij de bank. Zij moesten zijn relatie met de bankrekening verbergen. Hij maakte hiervoor ook gebruik van een offshoreconstructie die via Midden-Amerika liep.

Geldopnames niet gemeld bij de belastingdienst

De eerste geldopname was het begin van een lange reeks, er zijn daarentegen slechts twee bijschrijvingen op de rekening gedaan. Naast de storting door koning Abdullah van Saoedi-Arabië, is er een bijschrijving gedaan van 1,9 miljoen dollar (ongeveer 1,5 miljoen euro) door de koning van Bahrein. De overige rekeningmutaties betreffen geldopnames die in de bank zelf hebben plaatsgevonden. Geen van deze geldopnames werd gemeld aan de Spaanse belastingdienst.

Spullen, cadeaus en reizen

In het eerste kwartaal van 2009 haalde Juan-Carlos I in drie keer zo’n 519.000 euro van de rekening. Voor persoonlijke uitgaven, volgens El Confidencial; Juan Carlos I gebruikte het geld om er onder andere cadeaus, spullen en reizen mee te bekostigen voor de leden van het Koninklijk Huis.

1,5 miljoen in contanten in 2010

In 2010 werd het zo mogelijk nog gortiger. Op 2 februari ‘verdween’ 250.000 euro van de rekening. Er is bewijs dat Juan Carlos I tekende voor ontvangst van dit bedrag. Tussen april en oktober volgden weer drie geldopnames van rond de 250.000 euro. Begin december haalde de toenmalige koning 200.000 euro van de rekening en vlak voor de jaarlijkse kersttoespraak nam Juan-Carlos omgerekend zelfs 303.000 euro op bij de Zwitserse bank. De man die gedurende 39 jaar de hoogste gezagdrager van Spanje was, beschikte in 2010 over 1,5 miljoen euro aan dubieus geld. Per maand was dat 125.000 euro, een bedrag dat bijna zijn maandelijkse toelage van 140.000 euro evenaarde.

Omstreden trip naar Botswana aanleiding stopzetten bankrekening

Ook in 2011 gingen de geldopnames -in dollars, euro’s of Zwitserse francs- gestaag door. Bij een transactie op 13 mei van dat jaar liet Juan Carlos I sporen na. In de tweede helft van 2011 bleef Juan Carlos I geld opnemen. Het was de periode waarin Spanje zich in een diepe economische crisis bevond. In juni 2012 kwam een einde aan de geldopnames, twee maanden nadat de koning publiekelijk zijn verontschuldigingen had aangeboden voor een omstreden trip -inclusief olifantenjacht- in Botswana. Op advies van de twee aangestelde bankmedewerkers werd de Lucum Foundation opgeheven en Juan Carlos I schonk de resterende 60 miljoen euro aan zijn toenmalige minnares.

Meerdere onderzoeken naar Juan Carlos I

In 2018 kwam de bankrekening weer in opspraak. De Zwitserse officier van justitie Bertossa startte een onderzoek naar het mogelijk witwassen van steekpenningen binnen het Zwitsers financiële systeem door Juan Carlos I. De steekpenningen zou hij hebben aangenomen voor zijn bemiddeling bij de aanleg van de hogesnelheidstrein in Mekka door Spaanse bouwbedrijven. Er gaan ook stemmen op dat de miljoenen uit Saoedi-Arabië een tegenprestatie zouden kunnen zijn de lobby van Juan Carlos I om het imago van een van de ergste dictaturen van de wereld op te poetsen. Door de onderzoeken zijn de geldtransporten stopgezet. Ook zijn de statuten achterhaald waarin blijkt dat Juan Carlos I eerste begunstigde van de rekening is, koning Felipe VI is tweede begunstigde. In een clausule is het toezicht beschreven op de activa van de brievenbusfirma, om onenigheid binnen het koninklijk paleis in Madrid te voorkomen.

Ook de vervolging van de dienst corruptiebestrijding voerde een onderzoek uit, naar de gang van zaken. Vorige maand besloot de openbaar aanklager van het Spaanse Hooggerechtshof naar de rechter te stappen vanwege de vele aanwijzingen die leiden naar Juan Carlos I. Het Openbaar Ministerie ontving vorige week een deel van het door Bertossa geleide onderzoek maar het wachten is nog op de nodige documenten om het onderzoek te kunnen sluiten.

Lees ook: Dagen Juan Carlos I als koning-emeritus van Spanje geteld?

Nieuwe verdenkingen in corruptieschandaal rond Juan Carlos I

Koning Felipe VI van Spanje ziet af van erfenis emeritus-koning Juan Carlos I

Dit vind je misschien ook leuk