Catalonië wil verdere restricties als gevolg van verspreiding coronavirus

door admin
Catalonië wil verdere restricties als gevolg van verspreiding coronavirus

Tussen 6 en 12 juli werden in Catalonië 2.489 nieuwe besmettingen geregistreerd. De grootste zorgen baren de nieuwe haarden in Lérida en Barcelona en omgeving. Na een eerste mislukte poging om thuisquarantaine te verplichten voor alle inwoners van Lérida en zeven andere gemeenten in Segrià, komt de regioregering met een verplaatsingsverbod in de aangedane regio’s. 

Wetswijziging voor aanscherpen maatregelen

Maandagavond is er een wetsdecreet uitgegeven voor wijziging van de Catalaanse Gezondheidswet waarmee het inwerkingstellen van verdere beperkende maatregelen mogelijk moet worden. Volgens woordvoerder van de regering Meritxell Budó zullen deze maatregelen betrekking hebben op het afsluiten van de door het coronavirus getroffen gemeenten en de sluiting van bars en restaurants (met uitzondering van afhaalmaaltijden en thuisbezorging) in Lérida. Verder zullen bewoners alleen het huis mogen verlaten om naar het werk te gaan, boodschappen te doen, mantelzorg te verlenen of een wandeling met huisgenoten te maken. 

Omdat het nieuwe maatregelenpakket de vrije verplaatsing van inwoners beperkt, is het ter validering voorgelegd aan de rechtbank. Budó heeft laten weten dat de rechter deze keer waarschijnlijk geen verbod op de maatregelen zal uitspreken. Ook de minister van Volksgezondheid Salvador Illla in Madrid zal voorlopig geen bezwaar maken tegen de Catalaanse wetswijziging.

De maatregelen zullen niet alleen voor Lérida gelden, maar ook de drie getroffen wijken van L’Hospitalet de Llobregat zullen weer teruggaan naar fase 2. De meeste besmettingen deden zich hier voor in La Torrassa (van 18 naar 62 gevallen binnen een week), Collblanc (van 8 naar 36 gevallen) en La Florida (in het noorden van 11 naar 30 en in het zuiden van 7 naar 27 nieuwe besmettingsgevallen). Aan de in totaal 100 duizend inwoners van deze wijken in L’Hospitalet de Llobregat is gevraagd om sociale contacten zo veel mogelijk te beperken. Theaters, bioscopen, discotheken en sportclubs moeten de deuren weer sluiten en voor bars en restaurants geldt opnieuw een halvering van het maximumaantal gasten.  

Kritiek op onduidelijke berichtgeving

Er komt veel kritiek op het beleid van de Catalaanse regering, omdat het voor inwoners van Lérida en de zeven getroffen gemeenten (Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, La Granja d’Escarp, Massalcoreig en Torres de Segre) onduidelijk is wat er nou wel en wat niet mag. Tot nu toe zijn er tegenstrijdige berichten door de overheid naar buiten gebracht. “Een teveel aan autoriteiten en bureaucratie vertraagt alles en maakt alles onduidelijk” zegt Manel Ezquerra, burgemeester van Alcarràs. Hij vindt thuisquarantaine niet nodig, terug naar fase 2 zou volgens hem voldoende zijn. Dat zou de inwoners voldoende alert moeten maken, althans, als er duidelijke communicatie zou zijn. Net als vele anderen in de regio vindt Ezquerra dat de Catalaanse overheid voor betere en efficiëntere informatie moet zorgen. Nu is het afwachten of die duidelijkheid er komt als de nieuwe restricties eenmaal door de rechter zijn goedgekeurd.

Dit vind je misschien ook leuk