Nieuwe Covid-19-uitbraken op Canarische Eilanden

door admin
Nieuwe Covid-19-uitbraken op Canarische Eilanden

Tot afgelopen woensdag waren er op de Canarische eilanden geen nieuwe besmettingen en bleef het aantal positief geteste mensen op 2.224 hangen. Sinds donderdag zijn er nieuwe en grotere uitbraken op de eilanden door familiefeesten en -bijeenkomsten. Tien mensen uit dezelfde familie – vijf op Fuertventura en vijf op Gran Canaria – zijn onlangs positief getest. Deze waren allen aanwezig op hetzelfde familiefeest twee weken geleden.

Patiënt zero waarschijnlijk uit Mexico en Verenigde Staten

Ook meldde het regionale Ministerie van Volksgezondheid dat er drie nieuwe besmettingen op Tenerife en twee op Gran Canaria zijn geconstateerd. Op de familiebijeenkomsten was er in twee gevallen sprake van een familielid dat terugkwam uit Mexico en een ander uit de Verenigde Staten, landen waar het coronavirus nog niet onder controle is.

Situatie Covid-19 op Canarische eilanden

Deze nieuwe uitbraken van de afgelopen dagen zorgen nu in totaal voor 2.472 besmettingen op de Canarische eilanden als geheel. Op Tenerife gaat het om 1.616 besmettingen waarvan 31 nieuwe; Op Gran Canaria om 618 positief geteste mensen waarvan 16 nieuwe; 58 besmettingen op Fuerteventura; 82 positief geteste mensen op Lanzarote en 8 op La Gomera. 

Geen zorgen, wel beroep op verantwoordelijkheid

Het regioministerie van volksgezondheid van de Canarische eilanden maakt zich nog geen zorgen aangezien alle betrokkenen direct in quarantaine zijn gegaan. Toch roept het regiobestuur op een verantwoordelijke houding ten opzicht van de mensen om je heen. Het bestuur laat weten dat zo’n 40 procent van de besmettingen ontstaat tijdens familiebijeenkomsten en -feestjes.

Situatie actieve uitbraken in Spanje

Heel Spanje telt op dit moment 258.855 mensen die sinds medio maart positief zijn getest op Covid-19 en 28.416 mensen die aan het coronavirus zijn overleden. De Spaanse nieuwssite RTVE meldde gisteren dat Spanje op dit moment minstens 158 actieve uitbraken van Covid-19 telt. Behalve de enclaves Ceuta en Melilla zijn er uitbraken in alle autonome regio’s. De uitbraken in Lugo, Zaragoza, Huesca, Lleida en Segrià zijn het meest zorgelijk volgens Fernando Simón, directeur van het coronacrisiscentrum.

Nieuwe uitbraken zijn – ook in Spanje – een logisch gevolg van het versoepelen van de maatregelen en uitbraken kunnen blijven voorkomen tot er een goed medicijn of vaccin tegen de ziekte wordt gevonden. Dat er diverse ‘uitbraken’ zijn vastgesteld is feitelijk een gevolg van het scherpe optreden van de autoriteiten. Door adequaat op te treden (laagdrempelig testen, het isoleren van besmette personen en degenen die contact met hen hebben gehad en eventueel het op beperkte schaal instellen van lockdowns of andere quarantainemaatregelen) verwacht men nieuwe grootschalige uitbraken te voorkomen.

Klik hier voor de cumulatieve incidentie (aantal gevallen per 100.000 inwoners) per provincie. Die is het hoogst in Lerida, gevolgd door Huesca en Lugo.

Dit vind je misschien ook leuk