Kardinaal Barcelona houdt zonder toestemming mis voor coronaslachtoffers

door admin
Kardinaal Barcelona houdt zonder toestemming mis voor coronaslachtoffers

Afgelopen zondag heeft de aartsbisschop van Barcelona, kardinaal Juan José Omella, in de Sagrada Familia een mis opgedragen ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de coronapandemie. Hierbij waren 150 gelovigen aanwezig. De Catalaanse overheid had hier geen toestemming voor gegeven, omdat het toegestane aantal van 10 personen werd overschreden.   

Aangescherpte voorschriften

Door het toenemende aantal corona-uitbraken in de regio Barcelona, heeft de Catalaanse overheid de maatregelen aangescherpt en zijn religieuze bijeenkomsten van meer dan tien personen sinds 17 juli niet meer toegestaan. Kardinaal Omella verklaarde dat hij dit een onrechtvaardige en discriminerende maatregel vindt. Volgens hem worden tijdens elke katholieke mis de geldende hygiënevoorschriften nageleefd om besmetting te voorkomen. Hij gaf aan van plan te zijn juridische stappen te ondernemen tegen deze willekeurige schending van het recht op godsdienstvrijheid.

Naleving hygiënevoorschriften

De kardinaal verklaarde dat tijdens de mis dezelfde hygiënevoorschriften werden nageleefd als die voor toeristen die naar de Sagrada Familia komen gelden. Bovendien werd bij binnenkomst de temperatuur opgenomen van iedereen die de mis wilde bijwonen. De 150 zondag aanwezige kerkgangers droegen tijdens de mis een mondkapje en zaten op grote afstand van elkaar. Kardinaal Omella droeg echter vrijwel de hele mis geen mondkapje. 

Herdenking en dankbaarheid 

Het aartsbisdom droeg de mis op aan alle mensen die tijdens de lockdown zijn overleden en voor wie geen katholieke plechtigheid gehouden kon worden. In de preek, die deels in het Catalaans werd gehouden, sprak de aartsbisschop zijn dank uit aan al het zorgpersoneel, liefdadigheidsorganisaties, zakenmensen, gelovigen en alle anderen die hun werk zijn blijven doen in deze moeilijke tijden. Hij benadrukte dat de afwezigheid van priesters in de ziekenhuizen kwam door het gebrek aan beschermende middelen. Om een stervende bij te staan, is het dragen van een habijt niet nodig, elke gelovige kan een stervende bijstaan, aldus de kardinaal. Daarnaast riep de kardinaal in zijn preek politici op, hun krachten te bundelen en rekening te houden met het algemeen belang. 

Dit vind je misschien ook leuk