Spaanse koning benadrukt bij bezoek in Galicië eensgezindheid en solidariteit

door admin
Spaanse koning benadrukt bij bezoek in Galicië eensgezindheid en solidariteit

Tijdens de dienst in de kerk San Martiño Pinario bracht de koning een offer aan de apostel Santiago. De koning liet daarbij weten dat de pandemie zijn land, zoals al vaker in de Spaanse geschiedenis het geval is geweest, in delen dreigt te splitsen. Daarbij riep de koning op om eensgezind en vanuit breed gedeelde waarden solidair te zijn met elkaar en met de overige autonome regio’s.

Broederschap en eenheid zoals in de Sint-Jacobslegende

De Sint-Jacobslegende, liet Felipe VI weten, laat eens te meer zien dat broederschap en eenheid tot grote daadkracht leidt. Santiago zou volgens deze legende op wonderbaarlijke wijze een cruciale rol hebben gespeeld tijdens een veldslag in de Spaanse reconquista, de Christelijke herovering van het Iberisch Schiereiland op de Moren. 

“We moeten de sociale en economische gevolgen van de pandemie onder ogen zien. We hebben te maken met een pandemie die om diepgewortelde eenheid vraagt en volledige toewijding aan de zoektocht naar ons algemeen welzijn”, aldus de Spaanse koning, die daarbij nog liet weten tijdens de noodtoestand getuige te zijn geweest van deze solidariteit onder de Spanjaarden in hun gemeenschappelijke strijd tegen het coronavirus. Met het oog op de nieuwe besmettingshaarden die zich de afgelopen weken voordeden in Spanje, riep de koning op om “voorzichtig te blijven”. 

Bescherming van EU

Felipe IV liet in Santiago de Compostella weten als land niet alleen te staan in deze crisis, maar zich gesteund te voelen door de Europese Unie. De Europese Unie zal volgens de Spaanse koning de democratische waarden beschermen en met solidaire maatregelen veiligheid en soliditeit bieden. 

Om hun medeleven te betuigen aan alle Spanjaarden voor de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt, zal het koningspaar een bezoek brengen aan alle autonome regio’s, waarbij de Canarische Eilanden vorige maand het eerst werden bezocht. Het is de tweede keer dat de koning en de koningin een bezoek brengen aan Galicië, eerder deed het koningspaar dit in 2014, enkele weken na de inauguratie van Felipe IV als koning van Spanje. Het koningspaar werd bij hun bezoek afgelopen zaterdag vergezeld door de regiominister van Galicië Alberto Núñez Feijóo, de voorzitter van het Constitutioneel Hof Juan José González Rivas en vicepremier en minister van Economische Zaken Nadia Calviño.

Dit vind je misschien ook leuk