Ook mondkapjesplicht in regio Madrid na sterke toename coronabesmettingen

door admin
Ook mondkapjesplicht in regio Madrid na sterke toename coronabesmettingen

Op maandag 20 juli maakten de autoriteiten van de regio Madrid melding van 269 nieuwe coronabesmettingen. Begin deze week was dat aantal gestegen naar 1.381, dat is een toename van 413% in zeven dagen tijd. Regiopresident Isabel Ayuso is na deze forse stijging met een nieuw plan gekomen om verder toename een halt toe te roepen. 

Momenteel zijn er in de regio Madrid 11 actieve besmettingshaarden, zijn er 128 Covid-19-patiënten opgenomen in een ziekenhuis waarvan 27 op een intensive care-afdeling. Om deze ongunstige ontwikkeling onder controle te krijgen heeft Ayuso meer contactvolgers aangesteld, beperkingen opgelegd aan het nachtleven, mondkapjesplicht ingesteld en bijeenkomsten beperkt tot maximaal tien personen. Bovendien wil ze de mogelijkheden onderzoeken voor het invoeren van een ‘immuniteitspaspoort’ voor iedereen die Covid-19 gehad heeft en daarvan hersteld is. De WHO heeft de invoering van een immuniteitspaspoort afgeraden omdat tot dusver onvoldoende bekend is of het doormaken van de ziekte ook daadwerkelijk tot immuniteit leidt. 

Tijdens het de-escalatieproces heeft de regio Madrid fase 3 overgeslagen en ging vanuit fase 2 direct over op het nieuwe normaal. Sindsdien deden zich amper nieuwe besmettingshaarden voor in de regio waar tijdens de coronapiek de ic’s overvol raakten en meer dan 8 duizend mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Met de huidige toename van de besmettingsgevallen blijft Madrid nog ver achter bij de meest aangedane regio’s Catalonië en Aragón, maar zijn maatregelen wel noodzakelijk om deze afstand te behouden. Welke aanpassingen worden daarvoor doorgevoerd in Madrid?

Mondkapjesplicht

In de regio Madrid wordt de mondkapjesplicht opgelegd voor alle volwassenen en kinderen boven de zes jaar. Het mondkapje moet bij iedere denkbare activiteit gedragen worden, behalve bij het sporten. Daarmee zijn de Canarische Eilanden nu de enige regio in Spanje waar deze verplichting niet geldt. 

Beperkingen voor nachtleven

Alle bars en discotheken mogen na 1:00 uur geen mensen meer binnenlaten en moeten uiterlijk om 1:30 uur de deuren sluiten. Om deze regel na te leven heeft de regioregering de medewerking gevraagd van de 179 gemeentelijke autoriteiten van Madrid. Verdere restricties voor het maximaal toegestaan aantal mensen in bars en discotheken zijn door de regioregering niet afgegeven. Ook moeten vanaf aanstaande donderdag alle restaurants het DNI-nummer en telefoonnummer van alle gasten die binnen zijn geweest registreren. Deze regel moet het werk van de contactvolgers gaan vergemakkelijken. 

Covid-19-paspoort

Ayuso heeft een experimenteel project in gang gezet voor invoering van een Covid-19-paspoort (‘immuniteitspaspoort’), dat vanaf september in gebruik moet worden genomen. Dit zogeheten ‘cartilla covid-19’ lijkt op het internationale vaccinatiepaspoort en wordt opgenomen in de gezondheidsgegevens van alle inwoners van Madrid die hersteld zijn van Covid-19. Ondanks kritiek van internationale organisaties zoals de WHO op een covid-19-paspoort, is Ayuso van mening dat iedereen die de ziekte heeft doorgemaakt en ervan hersteld is, het recht heeft om weer een normaal leven te kunnen leiden. 

Meer contactonderzoek

Voor het uitvoeren van contactonderzoek zijn 180 nieuwe ‘rastreadores’ gecontracteerd. Eind deze week zullen 360 contactvolgers aan het werk zijn, in een gebied met bijna 7 miljoen inwoners. Dat betekent dat er één contactvolger per 20 duizend inwoners werkzaam is. Ter vergelijking: Duitsland heeft één contactvolger per 4 duizend inwoners. 

Bijeenkomsten met maximaal tien personen

Tot dusver waren bijeenkomsten tot maximaal 25 mensen toegestaan; vanaf nu is dat met de aangescherpte maatregelen teruggebracht naar maximaal tien mensen per bijeenkomst, zowel in openbare ruimten als in de privéomgeving. Bij bruiloften mogen niet meer dan tien mensen bij elkaar aan één tafel worden geplaatst en moet de sociale afstand van anderhalve meter gewaarborgd blijven. 

Nu vooral jonge mensen die besmet raken

Afgelopen weekend oversteeg het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Madrid de 500, waaronder voornamelijk jongeren en mensen onder de 40 jaar. In de afgelopen drie weken daalde de gemiddelde leeftijd van mensen die besmet raken van 35 naar 20 jaar. De meesten hebben alleen milde klachten zoals vermoeidheid en smaak- en geurverlies. Het dalen van de gemiddelde leeftijd impliceert een groter risico op verspreiding, omdat deze groep zich doorgaans meer verplaatst en er meer sociale contacten op nahoudt, wat het werk van de contactvolgers niet gemakkelijker maakt. 

Dit vind je misschien ook leuk