Andalusië betaalt hoogste EU-boete van Spanje voor falende waterzuivering

door admin
Andalusië betaalt hoogste EU-boete van Spanje voor falende waterzuivering

Eerder werd al bekend dat Spanje richtlijn 91/271/EEG heeft overtreden vanwege het niet of onvoldoende zuiveren van water. De boete voor Spanje bedroeg eerder dit jaar 32,7 miljoen euro, welke inmiddels is opgelopen tot 46 miljoen euro. De Spaanse regering is volgens de krant El Confidencial een tijd geleden al gestart met het verdelen van de boetes over de regio’s. De regio’s Valencia en Galicië hebben volgens de regering een deel van de boete al betaald.

Andalusië meeste werk te doen op gebied waterzuivering

Andalusië staat bovenaan de lijst van Spaanse regio’s met de meeste vervuilende gemeentes op het gebied van waterzuivering en zal dus ook een groter deel van de boete moeten betalen. De Zuid-Spaanse regio moet 13 miljoen euro betalen, waarvan 5,5 miljoen door de Junta van Andalusië en de rest door het ministerie. De Junta van Andalusië heeft beloofd om de boete voor 30 juli te betalen om verdere toeslagen te voorkomen. Toch verstrijkt de termijn vandaag en zijn andere regio’s al gestart met betalen.

In Andalusië zijn de beboete gemeentes Matalascañas en Isla Cristina (Huelva); Tarifa en Barbate (Cádiz); Alhaurín el Grande, Coín, Estepona-San Pedro de Alcántara en Nerja (Málaga). 90 procent van de gemeentes in Málaga heeft geen gescheiden buizen voor regenwater en rioolwater. Het gemeentebestuur van Málaga waarschuwde al dat als hier niets aan wordt gedaan, de kust over vijftien jaar zal zijn vernietigd door eigen toedoen. 

Extra toeslag wordt gebruikt voor waterzuiveringsinstallaties

De uitspraak tot het betalen van de boete werd gedaan op 14 april 2011 waarna een maand later de regioregering van Andalusië een speciale vergoeding voor sanitaire voorzieningen heeft ingevoerd. In juni dit jaar maakte de regioregering van Andalusië bekend een aantal miljoen euro te investeren in waterzuiveringsinstallaties, waaronder twee in Almería, zo werd geschreven op aguasresiduales.info.

Dit vind je misschien ook leuk