Risico op menselijke leishmaniasis in natuurgebied Bosque Sur bij Madrid

door admin
Risico op menselijke leishmaniasis in natuurgebied Bosque Sur bij Madrid

Onderzoekers van de Complutense Universiteit Madrid (UCM) waarschuwen voor het risico menselijke leishmaniasis op te lopen in natuurgebied Bosque Sur bij Madrid. Volgens de Spaanse krant El Confidencial bleken bij onderzoek veel konijnen en hazen de parasiet die deze ziekte veroorzaakt in hun bloed te hebben. Vooral in het plaatsje Fuenlabrada was sprake van veel besmette knaagdieren. Zandvliegen kunnen de parasiet overbrengen van dier op mens.

Uitbraak in kiem gesmoord

Drie jaar geleden raakten in dit gebied 677 mensen besmet. Om een grotere leishmaniasis-uitbraak te voorkomen, werden toen 29.000 konijnen gedood. Sindsdien is de situatie onder controle, al is wel een langzame verspreiding van de ziekte zichtbaar naar andere gebieden in de regio Madrid. In de rest van Spanje komt het zelden voor, al was er onlangs wel een kleine uitbraak in de regio Valencia, aldus de UCM. 

Soorten en verspreiding leishmaniose

Er zijn verschillende soorten leishmaniasis. De bekendste is canine leishmaniose die door zandvliegen overgebracht kan worden op honden. De menselijke variant wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania infantum. De ziekte komt voor in Azië, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Zuid-Europa. Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt leishmaniasis als een verwaarloosde tropische ziekte. 

Besmetting en ziekteverschijnselen

Omdat de ziekte wordt overgebracht door stekende zandvliegen, worden bedekkende kleding en het gebruik van insecticiden en klamboes aangeraden ter voorkoming van een besmetting. 

De parasiet gebruikt knaagdieren als gastheer, zoals konijnen en hazen, en kan via de zandvlieg worden overgebracht op de mens. De ziekte gaat gepaard met huidzweren en kan koorts veroorzaken en organen aantasten. In dat laatste geval kunnen vooral milt en lever vergoot raken. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs tot de dood leiden. De onderzoekers willen erachter komen waarom ook mensen met een sterk immuunsysteem hier zo ziek van kunnen worden. De bij Fuenlabrada ontdekte parasiet, blijkt schadelijker te zijn voor milt en lever dan de normale parasiet, zo is gebleken uit laboratoriumproeven op muizen, aldus Javier Carrión, onderzoeker bij Diergezondheid aan de UCM.

Aangifteplichtige ziekte

In Spanje is menselijke leishmaniasis een ziekte waarvoor een aangifteplicht bestaat. Omdat de zogenaamde hondenleishmaniose veel voorkomt in Spanje, is het van groot belang de verspreiding van de parasiet constant in de gaten te houden, aldus Carrión.

Dit vind je misschien ook leuk