Coronabesmettingen verachtvoudigd sinds einde noodtoestand

door admin
Coronabesmettingen verachtvoudigd sinds einde noodtoestand

Tijdens de piek van de pandemie in maart en april kwamen er in Spanje dagelijks meer dan 8 duizend nieuwe besmettingsgevallen bij, terwijl er toen veel minder getest werd en alleen de ernstigste gevallen werden geregistreerd. Tot mei kwam de helft van alle 200 duizend positief geteste mensen in een ziekenhuis terecht. 

Inmiddels worden er wekelijks bijna 300 duizend tests uitgevoerd, dat is meer dan het dubbele vergeleken met drie maanden geleden. In de afgelopen week werden 14 duizend mensen daarbij positief op het coronavirus getest, waarvan minder dan 10% in een ziekenhuis moest worden opgenomen. 60% van alle nieuwe covid-19-patiënten heeft geen of alleen milde symptomen. Tijdens de piek, op 1 april, werden in de 17 autonome regio’s in totaal 950 sterfgevallen op één dag gemeld, nu zijn dat er minder dan 10 in een week. 

Aragón, Catalonië en Navarra

Toch dreigt een nieuwe besmettingenpiek terug te keren in de drie regio’s Catalonië, Aragón en Navarra. In de regio Aragón waren de afgelopen twee weken 380 per 100 duizend inwoners besmet met het coronavirus, dat is bijna het dubbele van het aantal tijdens de piek in april. Ook de situatie in Catalonië is zorgwekkend met 145 besmettingen per 100 duizend inwoners, maar tijdens de piek waren dat er in deze regio 248. In Navarra zijn de besmettingen vertienvoudigd vergeleken met een maand geleden, maar blijft ook hier met 144 besmettingen per 100 duizend inwoners nog op afstand van de 336 besmettingen tijdens de epidemiepiek begin april. Minister van Volksgezondheid Illá liet weten dat momenteel alle gebieden onder controle zijn, zelfs de meest zorgbarende haarden in Zaragoza en Barcelona. 

Minder sterfgevallen maar virus niet minder gevaarlijk

Uit het laatste epidemiologisch rapport van het Instituto de Salud Carlos III blijkt dat tussen 10 mei en 19 juli in Spanje 35.482 mensen gediagnosticeerd zijn met covid-19, waarvan 7% moest worden opgenomen in een ziekenhuis. In dezelfde periode stierven 228 covid-19-patiënten, dat is 0,65% van het aantal mensen dat besmet is in Spanje. Toch is Spanje een van de landen met de hoogste sterftepercentages, gerekend vanaf aanvang van de pandemie. Het nu sterk gedaalde sterftepercentage betekent volgens epidemioloog Alberto García-Basteiro niet dat het coronavirus minder dodelijk is geworden, maar dat dit een gevolg is van het toegenomen aantal diagnostische testen. Daardoor worden nu alle symptoomvrije patiënten in de berekening meegenomen, wat een aantal maanden geleden duidelijk niet het geval was. Van de in totaal 2,4 miljoen besmettingen sinds aanvang van de pandemie zijn volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid 28 duizend mensen overleden, wat neerkomt op een sterftepercentage van iets meer dan 1%. 

Onduidelijkheid over regionale verschillen 

Garcia-Basteiro heeft geen directe verklaring voor het feit dat tijdens de coronapiek met name Madrid, Castilië-La Mancha en Castilië en León de meest aangedane regio’s waren en dat dat nu de regio’s Catalonië, Aragón en Navarra zijn. Deels zou dat te maken kunnen hebben met het strikter naleven van de preventiemaatregelen, maar waarschijnlijk spelen veel meer factoren daarbij een rol. Minsiter Illa is ervan overtuigd dat met de sociale afstand, veelvuldig handenwassen, het dragen van mondkapjes en eventueel met quarantaine de pandemie een halt wordt toegeroepen. Op het moment dat de situatie onder controle is, kunnen nieuwe gevallen vroegtijdig worden opgespoord met veelvuldig testen en contactonderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk