Juan Carlos I verlaat Spanje

door admin
Juan Carlos I verlaat Spanje

Juan Carlos schrijft zijn besluit goed overdacht te hebben en ‘openbare repercussie’ te willen vermijden naar aanleiding van de berichten over zijn vermeende fraude waarmee vele miljoenen euros in belastingparadijzen gepaard zouden gaan. De emeritus-koning wil dat zijn zoon zijn functie als koning van Spanje ‘in de rust en kalmte’ kan uitoefenen ‘die de baan vereist.

De brief is enkele uren nadat Juan Carlos het paleis Zarzuela in Madrid heeft verlaten en op een moment dat hij zich vermoedelijk al in het buitenland bevindt, bekend gemaakt, zo melden bronnen dichtbij het koningshuis aan El País. In dit paleis heeft hij de laatste 58 jaar gewoond. 

In welk land de 82-jarige emeritus-koning nu is, wordt in de brief niet gespecificeerd. Duidelijk is wel dat het zijn vrijwillige beslissing is die hij heeft genomen in overeenstemming met zijn zoon, die hem zijn respect en waardering heeft getoond voor de genomen stap.

Duidelijk is wel dat Juan Carlos niet het land uit vlucht om justitie te ontwijken. Het spaanse openbaar ministerie en ook die in Zwitserland zijn de rekeningen van de emeritus-koning in het buitenland aan het onderzoeken. Zijn advocaat heeft een brief gepubliceerd waarin hij meldt dat zijn cliënt ‘op elk moment beschikbaar blijft voor het Ministerie van Belastingzaken voor elke willekeurige procedure die nodig zou zijn’. 

Eerder heeft Juan Carlos laten weten geen afstand te willen doen van zijn ere-titel ‘emeritus-koning’. Die kreeg hij in 2014 toegewezen in een koninklijk besluit enkele dagen voor zijn abdicatie. Aan de titel zijn verder geen privileges verbonden, waardoor koning Felipe heeft besloten dit zo te laten. 

‘Ik ben 40 jaar koning geweest van Spanje en in al die jaren heb ik altijd het beste gewild voor Spanje en voor de kroon’, zo besluit Juan Carlos zijn brief. De huidige koning wil het historische belang van de regering van zijn vader benadrukken, als een erfenis en een politiek en institutioneel dienstbetoon aan Spanje en de democratie; en tegelijkertijd wil het de principes en waarden waarop deze is gebaseerd, opnieuw bevestigen in het kader van de grondwet en de rest van het rechtsstelsel, ‘concludeerde de verklaring van het koningshuis naar aanleiding van de brief over het vertrek van de voormalige koning.

Juan Carlos I onder vuur vanwege geheime Zwitserse bankrekening.

Dit vind je misschien ook leuk