Spaanse premier verdedigt koningshuis

door admin
Spaanse premier verdedigt koningshuis

Sánchez gaat er vanuit dat Juan Carlos beschikbaar blijft voor Justitie en zijn medewerking zal blijven wanneer daarom wordt verzocht, ongeacht zijn verblijfplaats. Wel gaf de premier toe niet te weten waar de voormalige Spaanse koning nu is.

De premier gaf net voor zijn vakantie van start gaat een persconferentie waarin de balans werd opgemaakt over de recente regeringsperiode. Hij reageerde op vragen van de pers over het plotselinge vertrek van de emeritus-koning en legde uit dat ‘de regering de beslissing van het koningshuis respecteert in de zin dat het zich distantieert van vermeend twijfelachtig of laakbaar gedrag van een lid van het koningshuis’. Sánchez zorgde er volgens de krant La Vanguardia zodoende voor het besluit over het vertrek niet expliciet te steunen en niet te refereren aan de beslissing van Juan Carlos I maar aan die van het koningshuis.

In de tweede plaats benadrukte Sánchez dat er ‘in dit land corruptiezaken zijn geweest die politieke partijen en sociale organisaties hebben getroffen en dat de relevantie van die partijen of sociale organisaties niet in twijfel is getrokken’ en concludeerde ‘dat wat wordt beoordeeld niet de instituten zijn, maar de personen en dat Juan Carlos heeft gezegd ter beschikking te blijven staan van justitie. ‘De rechters en aanklagers treden op en het koningshuis heeft afstanden gemarkeerd.’ Op vragen over de verblijfplaats van Juan Carlos gaf de premier aan die niet te weten. 

Sánchez vermeed te allen tijde zich uit te spreken over de manier van optreden rond het vertrek van de emeritus-koning. De ministers van Unidas Podemos beklaagden zich erover dat ze aan de zijlijn zijn gehouden, toen de vice-premier Carmen Calvo een beroep deed op ‘vertrouwelijkheid’ van de betrekkingen tussen de premier en koning Felipe VI: ‘De zaken van de ambten tussen het staatshoofd en de president zijn discreet en vertrouwelijk.’

De premier gaf ook geen commentaar op de woede van zijn regeringspartner Unidas Podemos, bekrachtigde diens inzet voor de routekaart van het coalitiepact en wees erop dat het logisch is dat de verschillende posities van de coalitiepartners bij thema’s als deze naar voren komen. Hij sprak zich duidelijk uit over de goede betrekkingen binnen de regering en zei erg trots te zijn op elke minister binnen deze coalitieregering. 

Lees ook: Spanje blikt terug op rumoerig koningschap Juan Carlos I

Dit vind je misschien ook leuk