Straatmuzikanten Madrid ontdekken digitale fooi

door admin
Straatmuzikanten Madrid ontdekken digitale fooi

De Spaanse krant El País schreef vanochtend dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat mensen het optreden nu op een andere manier waarderen en belonen; op de digitale manier. Geld wat voorheen rinkelde in een pet, rinkelt nu via een app op de telefoon.

Geen contant geld uit angst voor besmetting Covid-19

Nu mensen meer contactloos betalen en dus minder contant geld bij zich hebben in verband met besmettingsgevaar, waarderen voorbijgangers de straatoptredens nog even zeer. Zo blijkt uit verhalen van een van de zangers die regelmatig op de Gran Vía in Madrid optreden.

Telefonische overboekingen via Bizum, de website Patreon of zelfs overboekingen nadat voorbijgangers de muzikanten via Instagram hebben opgezocht, zorgen voor een nieuwe manier waarop straatmuzikanten aan hun inkomsten komen. Waar voorheen vooral kleingeld werd geïnd na het spelen van een nummer, zijn overboekingen van 50 euro nu geen uitzondering. Handig, vooral aangezien de PSOE onlangs opriep om contant geld helemaal uit te bannen.

Digitaal betalen aangemoedigd in Madrid

In Madrid, maar ook in andere Spaanse steden, hangen posters waarin wordt aangemoedigd om vooral digitaal te betalen. Voor een koffie, een krantje en nu zelfs als fooi voor een optreden van een van de vele straatmuzikanten in de Spaanse hoofdstad. Hoewel fooien nu digitaal worden gegeven, verdienen straatmuzikanten niet ineens meer. Sinds de coronapandemie heeft de burgermeester van Madrid de regels voor straatmuzikanten verder aangescherpt. Er mogen maximaal 450 muzikanten optreden in het centrumdistrict gedurende minder uren per dag dan voorheen.

Niet ineens meer fooi

El País heeft een twintigtal straatmuzikanten gevraagd naar hoe ze de laatste maanden ervaren. Een aantal muzikanten laat weten met pijn en moeite gemiddeld 15 euro per dag te verdienen, een schijntje in vergelijking met de 50 euro per dag van voor de crisis. Toch kunnen straatmuzikanten die erg goed zijn zo’n 300 euro op een dag binnenhalen in Madrid. Mensen zijn wel voorzichtiger met het geven van geld aan straatmuzikanten; vaak dragen ze handschoenen of hebben ze desinfecterende gel bij zich. In veel gevallen hebben ze helemaal geen contant geld meer op zak.

Ondanks dat deze gekke tijd vraagt om aanpassingen, vertellen sommige muzikanten dat ze geen bord neerzetten om voorbijgangers te attenderen dat zij ook digitale betalingen accepteren. Sommigen vinden dat niet netjes of zelfs onbeschoft. Een van de leden van het platform La Calle Suena vertelt dat het digitaal betalen een opkomend fenomeen is. “Zodra mensen er wat meer aan aangewend zijn dan zullen muzikanten hier zeker meer op inspelen.”

Dit vind je misschien ook leuk