Beelden van uitpuilende metros Madrid resulteren in kritiek op beleid regio

door admin
Beelden van uitpuilende metros Madrid resulteren in kritiek op beleid regio

Terwijl de regioregering van Madrid zich bezighoudt met het publiceren van harde campagnes met name gericht op jongeren om hun mondkapjes te dragen, herhalen de agglomeraties in de metro zich en resulteren in toenemende kritiek op het beleid van Isabel Díaz Ayuso, president van de regio, en Ignacio Aguado, burgemeester van de Spaanse hoofdstad. 

Metrogebruikers verzoeken volgens radiozender Cadena SER het aantal metrotreinen en de frequentie waarop ze rijden uit te breiden om dit soort opeenhopingen van mensen te voorkomen. 

Afgelopen woensdag  zat de wethouder Transport van de regio Madrid, Ángel Garrido, nog bij de radiozender en hield, ondanks dat hij de beelden heeft gezien, vol dat er geen melding is gemaakt van een uitbraak in de metro van Madrid.

De cijfers over positief geteste en asymptomatische patiënten in de regio baren het ministerie van Volksgezondheid zorgen. Terwijl het nationaal gemiddelde van asymptomatische patiënten op 60 procent ligt, is dat in Madrid 7,6 procent. Dit wijst volgens experts op een falend contactonderzoek en volgsysteem. 

Vrijdag gaf de regio voor het eerst toe dat het moeite kost om personeel te vinden dat beschikt over de kwalificaties om de openstaande vacatures van ‘rastreadores’ (personeel dat bij positieve besmettingen met het coronavirus contactonderzoek doet) te vullen. Dit staat in een brief waar Cadena SER de hand op heeft weten te leggen. De brief werd verstuurd vanuit het Algemeen Directoraat van Volksgezondheid in Madrid in antwoord op een verzoek tot informatie. In de brief staat ook dat men nu start met vrijwilligers die ’ten alle tijden worden gecontroleerd door professionals en experts’. 

Analyse van toename besmettingen in regio

Vandaag komen afgevaardigden van het landelijk ministerie van Volksgezondheid samen met de bestuurders van de regio Madrid samen voor een analyse van de zorgelijke toename in het aantal besmettingen in de regio. De stad Madrid blijft de stad in de regio met de hoogste incidentie van coronavirus, met 2.068 gedetecteerd in de afgelopen twee weken, gevolgd door Móstoles (290), Fuenlabrada (169) en Torrejón de Ardoz (132).

In het bijzonder zijn sinds 11 mei in totaal 11.471 bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld in de regio, wat neerkomt op een cumulatieve incidentie van 172,1 gevallen per 100.000 inwoners met een toenemend aantal jongeren en mensen van middelbare leeftijd dat besmet blijkt te zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk