Gemeentes in Spanje weigeren spaartegoeden aan Spaanse overheid te geven

door admin
Gemeentes in Spanje weigeren spaartegoeden aan Spaanse overheid te geven

Burgemeesters van Spaanse steden, zoals Barcelona, komen nu in opstand en weigeren hun spaartegoeden af te staan. “Door de coronacrisis zijn onze inkomsten gedaald. De schatting is dat we zo’n 300 miljoen euro zijn misgelopen. We hebben meer geld nodig, maar we worden geconfronteerd met het onbegrip van deze centralistische staat.” Dit waren gisteren de woorden van Ada Colau, burgemeester van Barcelona, die het niet eens is met het akkoord dat op 4 augustus is gesloten tussen de Spaanse regering en het FEMP. Het akkoord houdt in dat gemeentes hun overschotten (spaartegoeden) af moeten staan ten gunste van de schatkist. In totaal gaat het om zo’n 15 miljard euro in heel Spanje.

Gemeentelijke opstand tegen akkoord Spaanse regering dreigt

De Spaanse krant El País schreef dinsdag dat een gemeentelijke opstand dreigt tegen de centrale regering. Niet alleen de burgemeester van Barcelona sprak zich gisteren openlijk uit tegen het akkoord van de Spaanse regering. Ook burgemeesters van andere steden waaronder die van Madrid, Zaragoza, Valencia, Granada, Pontevedra, Cádiz, Bilbao en Málaga komen in opstand tegen het af moeten staan van hun reserves.

Sánchez wordt ervan beschuldigd zich het spaargeld van gemeentes te blijven toe-eigenen zonder ‘aantrekkelijke tegenprestatie’. Burgemeesters hebben niet alleen geklaagd bij Sánchez maar hebben ook brieven gestuurd aan de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s.

Spaanse steden zwaar getroffen en genegeerd door regering Sánchez

Het is duidelijk dat de grotere steden het zwaarst zijn getroffen door Covid-19 vanwege de hoge bevolkingsdichtheid. Tegelijkertijd voelen de burgemeesters van de steden zich nu genegeerd door de centrale overheid die zich zelf iets toe-eigent als zij dat nodig acht. De burgemeester van Madrid vertelt dat hij het geld nodig heeft om minstens 88.000 kwetsbare gezinnen in de Spaanse hoofdstad van eten te voorzien.

Ook Quim Torra van Barcelona liet via Twitter weten dat het akkoord van Sánchez ongehoord is. “Wat is het dat de Spaanse staat niet begrijpt dat het overschot van gemeentes toebehoort aan de inwoners van de gemeente zelf?” Burgemeesters van diverse politieke partijen willen zich nu verenigen om samen in opstand te komen tegen het akkoord. Gemeentes willen zelf bepalen wat te doen met hun eigen overschotten.

Waarom mogen gemeentes in Spanje geen overschot hebben?

Een wet uit 2012 zegt dat gemeentes geen overschotten mogen hebben. Ze worden door banken dan ook bestraft met negatieve rentes wanneer dat wel het geval is. Sparen voor onvoorziene gebeurtenissen is er dus niet bij voor gemeentes. Overschotten komen volgens deze wet toe aan de Spaanse staat of aan de autonome regio’s in geval van natuurrampen, economische recessie of buitengewone noodsituaties.

Dit vind je misschien ook leuk