Loslopende zwarte panter gesignaleerd in Zuid-Spanje

door admin
Loslopende zwarte panter gesignaleerd in Zuid-Spanje

Vanaf maandag heeft de milieupolitie Seprona een helikopter ingezet en zijn er warmtecamera’s geïnstalleerd om de panter, die inmiddels allang de provincie verlaten kan hebben, op te sporen. De Guardia Civil heeft benadrukt dat er nog steeds geen zekerheid bestaat dat de zwarte panter echt bestaat. Toch neemt men dat gebaseerd op de getuigen die het roofdier zouden hebben gezien, wel als uitgangspunt. Als hun verhaal klopt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 

De Guardia Civil zegt volgens de krant 20Minutos dat er geruchten rondgaan dat ‘iemand de panter illegaal heeft grootgebracht. Toen het dier te groot werd om het te handhaven, is waarschijnlijk ontsnapt of losgelaten. 

Het houden van zwarte panters is onmogelijk omdat het verboden is ze in gevangenschap groot te brengen. Het gaat namelijk om een bedreigde diersoort volgens de internationale lijst van Cites.

Zwarte panters leven in het tropisch regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika. Ook zijn er enkele kolonies bekend in Noord-Amerika. De dieren houden zich bij voorkeur op in gebieden met rivieren, meren en dichte bossen want het zijn uitstekende zwemmers en klimmers. Bovendien kunnen ze zich tussen de bomen goed verstoppen om hun prooien te verrassen. Ze voeden zich met herten, tapirs of capibara’s. Ook doen ze zich tegoed aan kikkers, ratten, vogels en vissen. 

De autoriteiten waarschuwen direct 112 te bellen als iemand echt oog in oog met het roofdier komt te staan. Probeer niet dichterbij te komen. Het dier is in principe schuw en zal willen vluchten, maar als het zich in het nauw gedreven voelt, kan het gaan aanvallen. 

Lees ook: Grote katachtige gespot in het wild in Spanje

De foto op deze pagina is van de grote katachtige die in januari 2018 in de provincie Guadalajara voor onrust zorgde. Dit bleek achteraf volgens de Guardia Civil een grote verwilderde hond te zijn geweest.

Dit vind je misschien ook leuk