Spanje verbiedt Franco-stichting en ontneemt beulen alle benoemingen

door admin
Spanje verbiedt Franco-stichting en ontneemt beulen alle benoemingen

Het wetsvoorstel inzake de Wet op het Democratisch Geheugen wordt vandaag goedgekeurd door de Ministerraad van Spanje waardoor er nog minder ruimte is voor de verheerlijking van Franco en zijn dictatuur.

Democratische waarden belangrijk in onderwijs in Spanje

Carmen Calvo, eerste vicepremier en minister van het Democratisch Geheugen, zette de eerste stap voor dit wetsvoorstel. Zij vertelde: “In ons land mag er geen plek zijn voor stichtingen zoals die van Francisco Franco. We vinden het belangrijk dat de slachtoffers worden herdacht.” Volgens Calvo zorgt de wet ervoor dat de democratische waarden worden verdedigd binnen het onderwijs op de scholen.

Verheerlijking Franco verboden in Spanje

De nieuwe wet bestaat uit 66 artikelen en zeer strenge sancties voor degenen die zich niet houden aan de nieuwe regelgeving. De invoering van de nieuwe wet zorgt ervoor dat stichtingen en andere organisaties die Franco en zijn dictatuur verheerlijken worden verboden. Ook zorgt de invoering van de wet ervoor dat benoemingen en medailles die Franco’s beulen hebben ontvangen, worden afgenomen, zelfs als zij al zijn overleden. Als laatste worden alle vonnissen van Franco nietig verklaard.

Waardige herinnering aan slachtoffers dictatuur

Naast deze voornaamste maatregelen gaat de Spaanse overheid een een DNA-bank oprichten om de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Franco-dictatuur te kunnen identificeren en opnieuw te kunnen begraven. De Vallei der Gevallenen, waaruit Franco vorig jaar is opgegraven, krijgt een andere naam en wordt omgedoopt tot het ‘Museo de la Memoria’ (het museum van herinnering).

Dit vind je misschien ook leuk