Hoe komt de bosbrandenrook vanuit Californië in Spanje terecht?

door admin
Hoe komt de bosbrandenrook vanuit Californië in Spanje terecht?

Wanneer er sprake is van hevige bosbranden zoals dat nu het geval is in het westen van de Verenigde Staten, stijgt de rook tot een hoogte van enkele kilometers waardoor deze in contact kan komen met de poolstroom, een hooggelegen en krachtige luchtstroming rond het poolgebied. Deze poolstroom heeft vanuit Californië de rook mee naar Europa genomen, zo legt Juan José Villena, meteoroloog van Meteored het verschijnsel uit aan persbureau Efe. 

Broeikasgassen

De rookzuilen afkomstig van de Amerikaanse bosbranden, die inmiddels zo’n miljoen hectare bosgebied hebben verwoest, blijven relatief lange tijd in de lucht hangen en kunnen zo duizenden kilometers om de aarde afleggen. Door bosbranden van deze omvang komen in de loop het van jaar naar schatting wel drie miljoen ton broeikasgassen zoals CO2, CO en methaangas in de atmosfeer. 

De concentratie broeikasgassen uit de rook die vanuit de Verenigde Staten Europa heeft bereikt is laag en blijft bovendien hoog in de lucht hangen waardoor dit volgens Villena in Europa geen risico met zich meebrengt.  

Rook op bijna tien kilometer hoogte

De rook die afkomstig is van de bosbranden in Californië heeft deze zomer een uitzonderlijke hoogte bereikt van tussen de 7 en 8 kilometer en mogelijk nog meer. Daardoor is er een interactie tussen de rook en de poolstroom ontstaan. De sterke poolstroom stroomt met een snelheid van zo’n 250 kilometer per uur van westelijke naar oostelijke richting, en bereikt zo het Europese continent. 

De rook was niet alleen vanuit de Spaanse Balearen en Cantabrië te zien, maar ook in Parijs en boven de Britse Eilanden was het fenomeen waarneembaar. Het duizenden kilometers meevoeren van rook in hoge luchtstromen komt vaker voor. Zo heeft eerder al rook uit Siberië de Verenigde Staten bereikt en kwam rook uit Australië in Zuid-Amerika terecht. 

Dit vind je misschien ook leuk