Natuurgebied Spanje vraagt inzet bewoners bij opvoeden bruine beren

door admin
Natuurgebied Spanje vraagt inzet bewoners bij opvoeden bruine beren

Het idee is dat inwoners via een speciaal telefoonnummer waarschuwen als ze een bruine beer zien. Gespecialiseerde medewerkers beoordelen vervolgens de situatie en zetten zonodig middelen in om de dieren te weren. Hiermee moet ‘voorkomen worden dat de beer zich aanleert om in de buurt van de mensen te komen en hieraan went’.

Aantal beren in leefgebied mens stijgt

De deelregering heeft de medewerking van de bewoners gevraagd omdat het in het Cantabrisch Gebergte de afgelopen jaren regelmatig is voorgekomen dat beren zich in de omgeving van de mens lieten zien. Ze naderen de bewoonde wereld om daar op zoek te gaan naar eten. Ze komen bijvoorbeeld af op  fruitbomen, bijenkasten, vuilnisbakken, kuddedieren, honden- of veevoer. Sinds 2010 komt het steeds vaker voor en neemt ook het aantal beren toe dat de bewoonde wereld nadert en er ook terugkeert. 

Volgen en ingrijpen

Al deze meldingen worden gemonitord door natuuragenten, natuurbeheerders en berenpatrouilles van de Fundación del Patrimonio Natural in samenwerking met de Guardia Civil en de Fundación Oso Pardo (stichting bruine beer).  

Positief resultaat 

In alle gevallen waarin er sprake was van geconditioneerd gedrag hebben beren na ingrijpen van bovengenoemde instanties hun gedrag veranderd, het gebied verlaten of zijn onopgemerkt gebleven. De ingezette middelen blijkten zodoende doeltreffend; Door snel en continu optreden voorkomt men dat beren wennen aan de voedselbronnen rondom de mens. In kleine dorpjes worden beren wat minder snel gesignaleerd of zijn de bewoners meer gewend aan hun aanwezigheid. In grotere plaatsen slaan mensen eerder alarm wanneer een bruine beer wordt gezien.

Unieke techniek voor DNA-bepaling

Ten slotte wordt dit jaar ook, net als in Galicië, Asturië en Cantabrië met behulp van speciale technieken die het unieke DNA van iedere beer bepalen, een schatting gemaakt van de berenpopulatie om uiteindelijk te kunnen bepalen hoeveel bruine beren er in Cantabrië voorkomen. Er zouden zo’n 350 bruine beren in Spanje leven, waarvan 300 in het Cantabrisch gebergte en circa 50 in de Pyreneeën. 

Dit vind je misschien ook leuk